Боботи - запеканка с кайма

Боботи - запеканка с кайма
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне1:40 h

Начин на приготвяне

    1. Размекни филиите хляб в прясното мляко. Обели лука и чесъна и ги нарежи на фини кубчета. Запечи леко бадемовите люспи в тиган без мазнина и ги остави в чиния да изстинат.

    2. Задуши лука и чесъна в сгорещено олио, докато станат стъклени, добави кърито, запържи кратко и остави всичко да изстине. Накълцай стафидите и намачкай бадемовите люспи в гаванка.

    3. Омеси добре каймата заедно с едно яйце, изстисканите филии (при изстискването им събери прясното мляко), бадемите, стафидите, манго чътнито, задушените лук и чесън, солта, черния пипер, сока от лимон и куркумата.

    4. Оформи продълговат самун от сместа и го постави в правоъгълна форма за печене с дължина ок. 30 cm. Печи 60 min в предварително загрята на 175° C фурна.

    5. В това време разбий останалите две яйца със събраното прясно мляко, солта и черния пипер. Залей с получената смес запеканката и печи още 15 min до златистокафяво.

    6. Извади запеканката от фурната и я остави да изстине малко. Ако има мазнина, я излей внимателно преди изваждането от формата. Сервирай запеканката нарязана на филии.

    Съвет: Ястието си подхожда с ориз, чътни и прясна салата.