Верига от любими рецепти
Боботи – запеканка с кайма

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кайма кайма1 kg kg
хляб за тостер хляб за тостер2 филии филия
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
бадемови люспи бадемови люспи30 g g
олио олио1 с.л. с.л.
стафиди стафида50 g g
яйца яйце3
лимонов сок лимонов сок1 с.л. с.л.
манго чътни манго чътни2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер
къри къри2 ч.л. ч.л.
куркума куркума1 ч.л. ч.л.

Боботи - запеканка с кайма

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:40 h
(3)

Начин на приготвяне

1. Размекни филиите хляб в прясното мляко. Обели лука и чесъна и ги нарежи на фини кубчета. Запечи леко бадемовите люспи в тиган без мазнина и ги остави в чиния да изстинат.

2. Задуши лука и чесъна в сгорещено олио, докато станат стъклени, добави кърито, запържи кратко и остави всичко да изстине. Накълцай стафидите и намачкай бадемовите люспи в гаванка.

3. Омеси добре каймата заедно с едно яйце, изстисканите филии (при изстискването им събери прясното мляко), бадемите, стафидите, манго чътнито, задушените лук и чесън, солта, черния пипер, сока от лимон и куркумата.

4. Оформи продълговат самун от сместа и го постави в правоъгълна форма за печене с дължина ок. 30 cm. Печи 60 min в предварително загрята на 175° C фурна.

5. В това време разбий останалите две яйца със събраното прясно мляко, солта и черния пипер. Залей с получената смес запеканката и печи още 15 min до златистокафяво.

6. Извади запеканката от фурната и я остави да изстине малко. Ако има мазнина, я излей внимателно преди изваждането от формата. Сервирай запеканката нарязана на филии.

Съвет: Ястието си подхожда с ориз, чътни и прясна салата.