Булгур с фалафели и айвар

Булгур с фалафели и айвар
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне35 min

Начин на приготвяне

    Загряваме фурната на 180° С. Измиваме тиквата и я нарязваме на малки парченца. Подправяме я с маслиново масло, сол, черен и червен пипер. Слагаме в тава, покрита с хартия за печене и печем за 20 min.

    Докато тиквата се пече, приготвяме булгура. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в тенджера с маслиново масло, докато стане прозрачен. Измиваме булгура в гевгир със студена вода и го добавяме към лука заедно с 2 с.л. айвар. Оставяме да се готви за около 1 min и след това добавяме горещия зеленчуков бульон. Готвим под капак, докато булгурът набъбне. Целта е да поеме течността, докато стане ал денте. След това овкусяваме със сол, черен пипер и кимион. 

    Продължаваме с приготвянето на зеленчуците. Накъсваме измитата маруля. Обелваме авокадото, отстраняваме костилката, нарязваме го на филийки и го поръсваме с малко лимонов сок. Репичките също ги нарязваме на тънки филийки, а чери доматите ги разполовяваме. Запържваме фалафелите от всички страни в тиган, намазан с няколко капки маслиново масло.

    Сервираме, като разпределяме булгура в 4 големи купи и върху него натрошаваме Фета сиренето. Добавяме нарязаните зеленчуци и печената тиква, като ги подреждаме в красива симбиоза. Накрая поставяме фалафелите, поръсваме с тиквени семки и стръкчета магданоз. Наслаждаваме се на ястието в компанията на сос от айвар.