Верига от любими рецепти
Булгур с фалафели и айвар

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

булгур булгур200 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон300 ml ml
лук лук1 глави глава
айвар айвар2 с.л. с.л.
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
кимион кимион
сол сол
черен пипер черен пипер

За гарнитурата

тиква тиква400 g g
маслиново масло маслиново масло5 с.л. с.л.
фалафели фалафел12 бр. бр.
репички репички4 бр. бр.
маруля маруля1 бр. бр.
авокадо авокадо2 бр. бр.
лимони лимон1 резена резен
чери домати чери домат200 g g
тиквено семе тиквено семе50 g g
магданоз магданоз
сирене Фета сирене Фета200 g g
айвар айвар100 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Булгур с фалафели и айвар

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

35 min
(2)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 180° С. Измиваме тиквата и я нарязваме на малки парченца. Подправяме я с маслиново масло, сол, черен и червен пипер. Слагаме в тава, покрита с хартия за печене и печем за 20 min.

Докато тиквата се пече, приготвяме булгура. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в тенджера с маслиново масло, докато стане прозрачен. Измиваме булгура в гевгир със студена вода и го добавяме към лука заедно с 2 с.л. айвар. Оставяме да се готви за около 1 min и след това добавяме горещия зеленчуков бульон. Готвим под капак, докато булгурът набъбне. Целта е да поеме течността, докато стане ал денте. След това овкусяваме със сол, черен пипер и кимион. 

Продължаваме с приготвянето на зеленчуците. Накъсваме измитата маруля. Обелваме авокадото, отстраняваме костилката, нарязваме го на филийки и го поръсваме с малко лимонов сок. Репичките също ги нарязваме на тънки филийки, а чери доматите ги разполовяваме. Запържваме фалафелите от всички страни в тиган, намазан с няколко капки маслиново масло.

Сервираме, като разпределяме булгура в 4 големи купи и върху него натрошаваме Фета сиренето. Добавяме нарязаните зеленчуци и печената тиква, като ги подреждаме в красива симбиоза. Накрая поставяме фалафелите, поръсваме с тиквени семки и стръкчета магданоз. Наслаждаваме се на ястието в компанията на сос от айвар. 

Купи в Lidl

ЛимониЛимони
Лимони
20.05 - 26.05
ТОП ЦЕНА
1,49лв.