Начин на приготвяне
1. Обелваме лука и корена джинджифил и ги нарязваме, лука на ивици, а джинджифила на фини кубчета. Измиваме мирабелите и отстраняваме костилките. Обелваме крушите, отстраняваме семките, нарязваме ги заедно с мирабелите на кубчета. Начукваме на едро лютите чушки, плодовете от хвойна и бахара и ги слагаме във филтъра за чай. Кипваме всичко с 2 ч.л. сол и варим 3 - 5 min.
2. Добавяме 150 ml оцет и захар и варим 15 min под капак. След това махаме капака и варим още 20 - 25 min, като в началото разбъркваме от време на време, а към края често. Когато чътнито започне да се сгъстява, отстраняваме филтъра за чай с подправките и овкусяваме ястието с оцет, сол и евентуално лют червен пипер.
3. Разсипваме сместа веднага в чисти, изплакнати с гореща вода буркани, като пълним до ръба. Затваряме добре бурканите и ги оставяме да изстинат. Чътнито е вкусно с гриловани ястия, индийски ястия или с плато със сирена.
Чътни е вид индийско ястие, подобно на лютеница, но с различни плодове