Цяла патица печена и глазирана със сироп от ананас и пържени сладки картофи

Цяла патица печена и глазирана със сироп от ананас и пържени сладки картофи

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Почистваме патицата и правим малки ромбоидни разрези по кожата откъм гърдите, за да стане по-хрупкава при печенето. Овкусяваме със сол и черен пипер и поставяме портокала и лимона във вътрешността й, след което я слагаме в тава и печем 1 h и 30 min в предварително загрята на 180° С фурна.

    20 min преди да извадим патицата, я намазваме обилно със смес от мед и сок от ананас, а върху гърдите й поставяме шайбите ананас и я връщаме във фурната да се допече. Ако е необходимо, доливаме малко вода в тавичката, за да не загаря.

    Обелваме картофите и ги нарязваме на гредички, след което ги пържим в загрятото олио. Накрая ги овкусяваме със сол и черен пипер.

    Когато патицата е готова, я оставяме поне 20 min да почине, преди да я режем. Поднасяме я с гарнитура от пържени сладки картофи.