Начин на приготвяне
1. Измий боба в цедка и го остави през нощта в студена вода да омекне. На следващия ден излей водата и го кипни под капак в прясна вода. Готви под капак 1 ½ - 2 h до омекване и при нужда долей вряла вода.
2. Свари ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката.
3. Обели лука и чесъна и ги накълцай. Отстрани семките на чушките и лютите чушлета, нарежи чушките на кубчета, а лютите чушлета накълцай. Запържи ги за 5 - 8 min заедно с лука и чесъна в 2 с. л. горещо олио. Овкуси с кимиона и солта. Добави отцедените боб и ориз и пържи 2 - 3 min, като бъркаш.
4. Междувременно обели бананите за готвене и ги нарежи на шайби с дебелина 1 cm. Загрей останалото олио в тенджера, докато по дръжката на поставена в него дървена лъжица започнат да се изкачват мехурчета. Фритирай в олиото на порции банановите шайби за ок. 1 min, докато станат светло жълти на цвят.
5. Извади банановите шайби и ги остави върху кухненска хартия да попие мазнината, след това ги притисни между 2 дъски за рязане да се изправят и още веднъж ги фритирай за 1 min, докато станат кафяви. Остави ги да се отцедят, посоли ги леко и гарнирай с тях боба с ориз.
Съвети:
Към ястието подхождат доматена салца и заквасена сметана.
Ястието може да се приготви по-бързо, ако се използва черен или червен боб от консерва.
Можеш да сервираш боба с ориз като гарнитура към месно или рибно рагу.