Ципура по гръцки

шеф Манчев
шеф Манчев
Ципура по гръцки
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    Измиваме добре ципурата и я слагаме в предварително намазнена смаслиново масло тефлонова тава (ако използваме обикновена тава, я слагаме върху хартия за печене), мажем я с масло от вътрешната страна, овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и резенчета лимон. Запичаме в предварително загрята на 220°С фурна за 15 min.Междувременно в тиган със загрятомаслиново масло запържваме скаридите, наситнения лук, маслините, нарязания чесън, добавяме мащерката и малко масло, а след това и доматите, обелени и нарязани на малки кубчета. Овкусяваме със сол, черен пипер, риган и босилек. Когато всички съставки са равномерно запържени, добавяме узото и фламбираме или просто го изчакваме да изври.Когато рибата се изпече, я пълним с половината от сместа от тигана и връщаме във фурната при същата температура за 3 - 4 min.Поднасяме рибата в плато заедно с останалата смес от тигана. Декорираме с резенчета лимон, мащерка и риган.