
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
ципури ципура | 2 | ||
скариди скарида | 160 g g | ||
лук
лук (1/2) | глави глава | ||
домати домат | 1 | ||
чесън чесън | 2 -3 скилидки скилидка | ||
маслиново масло маслиново масло | 30 ml ml | ||
краве масло краве масло | 30 g g | ||
черни маслини черни маслини | 12 -15 | ||
узо узо | 20 ml ml | ||
лимони
лимон (1/2) | |||
магданоз магданоз | 1 стръка стрък | ||
босилек босилек | 1 стръка стрък | ||
риган риган | 2 стръка стрък | ||
мащерка мащерка | 1 стръка стрък | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Ципура по гръцки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме добре ципурата и я слагаме в предварително намазнена смаслиново масло тефлонова тава (ако използваме обикновена тава, я слагаме върху хартия за печене), мажем я с масло от вътрешната страна, овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и резенчета лимон. Запичаме в предварително загрята на 220°С фурна за 15 min.Междувременно в тиган със загрятомаслиново масло запържваме скаридите, наситнения лук, маслините, нарязания чесън, добавяме мащерката и малко масло, а след това и доматите, обелени и нарязани на малки кубчета. Овкусяваме със сол, черен пипер, риган и босилек. Когато всички съставки са равномерно запържени, добавяме узото и фламбираме или просто го изчакваме да изври.Когато рибата се изпече, я пълним с половината от сместа от тигана и връщаме във фурната при същата температура за 3 - 4 min.Поднасяме рибата в плато заедно с останалата смес от тигана. Декорираме с резенчета лимон, мащерка и риган.