Верига от любими рецепти
Ципура по гръцки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

ципури ципура2
скариди скарида160 g g
лук лук
(1/2)
глави глава
домати домат1
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
краве масло краве масло30 g g
черни маслини черни маслини12 - 15
узо узо20 ml ml
лимони лимон
(1/2)
магданоз магданоз1 стръка стрък
босилек босилек1 стръка стрък
риган риган2 стръка стрък
мащерка мащерка1 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Ципура по гръцки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(21)

Начин на приготвяне

Измиваме добре ципурата и я слагаме в предварително намазнена смаслиново масло тефлонова тава (ако използваме обикновена тава, я слагаме върху хартия за печене), мажем я с масло от вътрешната страна, овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и резенчета лимон. Запичаме в предварително загрята на 220°С фурна за 15 min.Междувременно в тиган със загрятомаслиново масло запържваме скаридите, наситнения лук, маслините, нарязания чесън, добавяме мащерката и малко масло, а след това и доматите, обелени и нарязани на малки кубчета. Овкусяваме със сол, черен пипер, риган и босилек. Когато всички съставки са равномерно запържени, добавяме узото и фламбираме или просто го изчакваме да изври.Когато рибата се изпече, я пълним с половината от сместа от тигана и връщаме във фурната при същата температура за 3 - 4 min.Поднасяме рибата в плато заедно с останалата смес от тигана. Декорираме с резенчета лимон, мащерка и риган.