Ципури с доматено масло и ориз с краставица

Ципури с доматено масло и ориз с краставица
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне50 min

Начин на приготвяне

    1. Направи малки разрези на доматите, залей ги с вряща вода и ги остави 1 min да се бланшират. След това излей горещата вода, залей ги със студена и ги обели. Раздели ги на четири, отстрани им семките и ги нарежи на фини кубчета.

    2. Смеси доматите с маслото и овкуси с морската сол и черния пипер.

    3. Свари ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката. Измий и подсуши ципурите и им направи няколко напречни разреза. Намажи разрезите с малко доматено масло.

    4. Натрий рибите отвън и отвътре със сол и черен пипер и сложи по 1 - 2 клонки мащерка в корема на всяка. Нареди ги в леко намазнена тава и печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна. Обърни ги по средата на печенето.

    5. Междувременно обели краставиците, разрежи ги по дължина на две, издълбай семките и нарежи месестата част на кубчета. Обели лука и го нарежи на кубчета. Откъсни листенцата на останалите клонки мащерка.

    6. Загрей 3 - 4 с.л. доматено масло и запържи в него краставиците и лука за 5 - 7 min. Овкуси със солта, черния пипер и мащерката.

    7. Излей водата от ориза, остави го да се отцеди и го разбъркай с краставиците. Сервирай ориза с ципурите, а отгоре постави да се разтопи останалото доматено масло.

    Съвет:

    Можеш да приготвиш ципурите и на грил.