Начин на приготвяне
Осоляваме телешкото и го запържваме в тенджера от всички страни до златисто. Режем лука на едро и го слагаме при месото в тенджерата. Добавяме червения пипер и телешкия бульон. Щом заври, преместваме цялата смес в глинен съд и печем във фурна за 3 часа на 180° C с похлупак, а после още 30 минути без похлупак.
В същата фурна за същото време изпичаме и необеленото цвекло в отделна тава или обвиваме всяка глава в алуминиево фолио и ги поставяме около глинения съд. Ако използваме готово сварено цвекло, го добавяме в отделен съд към края на готвенето на телешкото, за да се запече леко. Когато изстине, го обелваме и леко го намачкваме в саханче с чесън, сол, олио и с лютите чушки.
Поднасяме цвеклото като основа, а върху него поставяме телешкото месо.
Интересно: Червеното цвекло е било силно разпространена кореноплодна култура по нашите земи заедно с ряпата и гулията. Нашите прабаби го наричали чукундур. От него са правели както туршии, така и петмез, през зимата са го пекли и в жарта на домашните огнища.