Дамски пръст (бадемови бисквити)

Дамски пръст (бадемови бисквити)
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:10 h

Начин на приготвяне

    1. Нарязваме марципана на едри кубчета и го натрошаваме на фини трохи в кухненски робот. Режем и маслото на кубчета. От него, марципана, захарта, солта, яйцето, брашното и бакпулвера омесваме гладко тесто. При нужда добавяме малко студена вода. Оставяме тестото на хладно за най-малко 2 h.

    2. Заливаме бадемите с вряла вода, оставяме ги да киснат за кратко и изливаме водата. Изваждаме ги с натиск от люспите и подсушаваме.

    3. От тестото върху малко брашно оформяме пръсти. В края на всеки пръст поставяме по един бадем за нокът и го притискаме в тестото. С нож внимателно маркираме напречни гънки и поставяме пръстите върху покрити с хартия за печене тави. Изпичаме ги една след друга в предварително загрята на 175°C фурна за 12 - 15 min, докато бисквитите станат хрупкави, но светли на цвят (неизпечените бисквити държим на хладно). Оставяме ги да изстинат върху кухненска решетка.

    4. Пресяваме пудрата захар, разбъркваме я с малко вода до получаването на гъста глазура и я оцветяваме в червено. С помощта на четка намазваме бадемите. По желание можем да натопим долния край на пръста в глазурата, за да изглежда като кръв. Оставяме пръстите да изсъхнат.