Денвър стек с гарнитура от късан, пържен картоф с пушен пипер и чесново масло

Денвър стек с гарнитура от късан, пържен картоф с пушен пипер и чесново масло

ТрудностТрудна
Приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    Овкусяваме стека със сол и черен пипер и го приготвяме на силно загрят тиган с растителна мазнина според предпочитанията си*. Вадим го и го оставяме да почине поне 5 минути.

    Изпечените във фолио цели картофи накъсваме на парчета. Овкусяваме ги със сол и ги пържим във фритюрник или тенджера с олио. Изваждаме ги и докато са още топли и мазни ги поръсваме с пушен пипер, сол и черен пипер.

    За чесновото масло: Изпичаме предварително във фурна за около 30 min глава чесън, увита във фолио. Изстискваме скилидките, запържваме ги в маслото, заедно с розмарина и овкусяваме със сол и пипер.

    Намазваме стека с чесновото масло и го слагаме за кратко във фурната, докато маслото се разтопи.

    Сервираме стека на слайсове, гарниран с пържените картофи.

    *Легенда за степента на приготвяне на месото:

    Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;

    Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;

    Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;

    Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;

    Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С

    Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.