Начин на приготвяне
Овалваме пилешките бутчета в брашно, запържваме ги в загрятото в тенджера олио до златист цвят, след това ги изваждаме.
Нарязваме зелената и червените чушки на кубчета, лютите – на малки парченца, а лука – на дребно. В същата тенджера задушаваме зеленчуците, добавяме маслото и брашното и задушаваме още малко. Настъргваме 2 скилидки чесън и овкусяваме с червен пипер, сол и щипка захар, за да се неутрализира лютото.
Наливаме предварително приготвения зеленчуков бульон, за да се получи сос, и връщаме пилето. Добавяме доматите, нарязани на кубчета, и готвим поне 30 минути до пълното сваряване на месото. Накрая прибавяме връзка накълцан магданоз.
Интересно: В Добруджанския край яхниите са много популярни ястия – за тях се ползват чушки, домати, чесън, праз, суха бамя, сини сливи и предимно птиче месо. В други краища на България, например в Ловешко и Плевенско, това ястие се нарича пиле лютика.