Начин на приготвяне
Започваме със задушаване на праза с малко сол в маста, след което го оставяме да се охлади, но не и да изстине напълно, за да не се втвърди мазнината.
През това време активираме маята в топла вода със захарта и солта. Пресяваме сухите съставки, добавяме мокрите, след което размесваме добре и оставяме тестото да втасва.
След като удвои обема си, го разделяме на 4 равни части, които разточваме на листове. На всеки от тях поставяме от плънката с праз, а отгоре натрошаваме сирене. Намазваме с разтопено масло и завиваме до получаване на рула. Поставяме тутманиците в намазнена тава. Оставяме ги да втасат още малко, след което печем до златисто на 180° C в предварително загрята фурна за около 30 min.
Интересно: Докато в днешно време за месенето на хляб се използва предимно мая, преди се е замесвало с домашен квас - втасало от предишно месене тесто, поръсено с брашно, което се съхранявало в нощвите или в глинена паница. Заради процеса на ферментация квасът е кисел и придава на печивата този вкус. Ето защо квасеният хляб се наричал още „кисел“ хляб.