Верига от любими рецепти
Еклерова торта

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За пареното тесто

вода вода125 ml ml
прясно мляко прясно мляко125 ml ml
масло масло125 g g
сол сол
захар захар1 ч.л. ч.л.
брашно брашно150 g g
яйца яйца5 бр. бр.

За сладкарския крем

прясно мляко прясно мляко500 ml ml
жълтъци жълтък6 бр. бр.
нишесте нишесте25 g g
брашно брашно25 g g
захар захар120 g g
ванилия ванилия
сол сол
масло масло125 g g

За ганаша

шоколади шоколад
(натурален 60%+)
200 g g
сладкарска сметана сладкарска сметана200 g g

Еклерова торта

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

5:00 h
(246)

Начин на приготвяне

Кипваме заедно водата, млякото, маслото, захарта и солта за тестото в тенджера на средна температура. Добавяме брашното, разбъркваме и готвим на среден огън за около 1 min, като на дъното трябва да се оформи тънък слой от тестото.

Прехвърляме тестото в купа, за да се охлади. Добавяме яйцата едно по едно, като всяко разбъркваме до пълното му смесване с тестото. Изсипваме сместа в пош и шприцоваме върху хартия за печене под формата на блат. С малко от сместа може да прилепим хартията в четирите ъгъла на тавата.

Печем блатовете на 220° C за 5 min, след което намаляваме температурата на 180° C и печем още 25 min. Изсипваме прясното мляко за крема в тенджера и загряваме на средна температура, но без да кипва. Разбъркваме останалите съставки за крема, без маслото. Към тях на тънка струйка добавяме горещото мляко. Връщаме сместа на котлона и я готвим на средна или ниска температура при постоянно бъркане, докато се сгъсти (5-8 min). След като заври, засичаме 1 min и готвим при усилено бъркане.

Сваляме крема от котлона към него добавяме маслото на кубчета, като бъркаме до пълното му разтапяне. Изсипваме крема в тавичка, покриваме го плътно с фолио и оставяме да се охлади напълно за 1-2 h. След това разбиваме за кратко с миксер и изсипваме върху изпечения блат. Поставяме отгоре другия блат. Изсипваме врялата сметана върху шоколада за ганаша, оставяме да се разтопи за около 5 min и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.

Изсипваме ганаша върху тортата и я оставяме да се охлади за 3-4 h.