Еклерова торта

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Еклерова торта
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне5:00 h

Начин на приготвяне

    Кипваме заедно водата, млякото, маслото, захарта и солта за тестото в тенджера на средна температура. Добавяме брашното, разбъркваме и готвим на среден огън за около 1 min, като на дъното трябва да се оформи тънък слой от тестото.

    Прехвърляме тестото в купа, за да се охлади. Добавяме яйцата едно по едно, като всяко разбъркваме до пълното му смесване с тестото. Изсипваме сместа в пош и шприцоваме върху хартия за печене под формата на блат. С малко от сместа може да прилепим хартията в четирите ъгъла на тавата.

    Печем блатовете на 220° C за 5 min, след което намаляваме температурата на 180° C и печем още 25 min. Изсипваме прясното мляко за крема в тенджера и загряваме на средна температура, но без да кипва. Разбъркваме останалите съставки за крема, без маслото. Към тях на тънка струйка добавяме горещото мляко. Връщаме сместа на котлона и я готвим на средна или ниска температура при постоянно бъркане, докато се сгъсти (5-8 min). След като заври, засичаме 1 min и готвим при усилено бъркане.

    Сваляме крема от котлона към него добавяме маслото на кубчета, като бъркаме до пълното му разтапяне. Изсипваме крема в тавичка, покриваме го плътно с фолио и оставяме да се охлади напълно за 1-2 h. След това разбиваме за кратко с миксер и изсипваме върху изпечения блат. Поставяме отгоре другия блат. Изсипваме врялата сметана върху шоколада за ганаша, оставяме да се разтопи за около 5 min и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.

    Изсипваме ганаша върху тортата и я оставяме да се охлади за 3-4 h.