Верига от любими рецепти
Филе от сьомга в пергамент и грахово велуте

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

филета от сьомга филе от сьомга400 g g
сушени домати сушен домат80 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
лимони лимон2 филии филия
маслиново масло маслиново масло10 ml ml
мащерка мащерка1 стръка стрък
розмарин розмарин1 стръка стрък

За граховото велуте:

замразен грах замразен грах500 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
лук лук1 глави глава
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
краве масло краве масло30 g g
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
прясно мляко прясно мляко100 ml ml

Филе от сьомга в пергамент и грахово велуте

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(19)

Начин на приготвяне

Подправяме филетата сьомга със сол, черен пипер и малко маслиново масло. Върху всяко парче поставяме сушени домати, резен лимон, мащерка, розмарин и разполовена скилидка чесън. Увиваме филетата поотделно в хартия за печене и ги слагаме в предварително загрята на 180°С фурна. Печем 20 минути.

През това време приготвяме велутето, като загряваме маслиновото масло и в него задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом омекнат, прибавяме граха. След като той се задуши, добавяме маслото и оставяме да се разтопи. Доливаме сметаната и прясното мляко и изчакваме да заври. След няколко минути, когато течността леко се редуцира, сваляме съда от котлона. Пасираме граха до получаване на еднородна смес и накрая подправяме със сол и черен пипер.

Как да сервираме:
Поднасяме сьомгата в пергамента с граховото велуте отстрани. По желание бихме могли да я сервираме в дълбока чиния върху основа от грахово велуте. Допълваме с пино ноар или розе.