
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
пъстърва
пъстърва (по ок. 250 g всяка) | 4 | ||
картофи картоф | 500 g g | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
резене резене | 2 | ||
ябълки
ябълка (кисели) | 2 | ||
готварска сметана готварска сметана | 200 g g | ||
хрян
хрян (от буркан) | 4 ч.л. ч.л. | ||
краве масло краве масло | 2 - 3 с.л. с.л. | ||
лимонов сок лимонов сок | 0,5 | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
олио олио | 2 с.л. с.л. | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 50 - 100 ml ml |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеФилета от пъстърва и картофен гратин с резене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Обели и измий картофите и ги рендосай или нарежи на тънки шайби. Вари ги 5 - 7 min във вряща подсолена вода.
2. Обели и накълцай лука. Почисти резенето и остави зелената част настрана. Разполови луковицата, отстрани стеблата и нарежи резенето напречно на тънки ивици. Задуши го заедно с лука в сгорещено олио за ок. 5 min и овкуси със солта и черния пипер.
3. Обели ябълките, отстрани им семките и ги нарежи на резени. Смеси ги с отцедените картофи и резенето в голяма намазнена тава. Разбъркай сметаната, хряна и 50 ml бульон, овкуси пикантно със солта и черния пипер и залей зеленчуците. Запечи за 45 - 55 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда долей още бульон.
4. Докато се пекат, измий и подсуши пъстървите. За да ги филетираш, направи с остър нож разрез напречно зад хрилете. След това прокарай ножа успоредно на гръбначната кост по цялата дължина на гърба. С поставен откъм плоската страна нож отдели филето от костите. Отрежи коремната част и отстрани костите от средата на филето. Обърни рибата и отдели второто филе по същия начин. Процедирай така и с останалите риби.
5. Подправи филетата със солта, черния пипер и сока от лимон и ги пържи ок. 2 min в сгорещено масло от страната с кожата. Обърни и пържи още 1 - 2 min. Накълцай зелената част на резенето и наръси с него гратина. Сервирай с рибните филета.