Верига от любими рецепти
Филета от пъстърва и картофен гратин с резене

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

пъстърва пъстърва
(по ок. 250 g всяка)
4
картофи картоф500 g g
лук лук1 глави глава
резене резене2
ябълки ябълка
(кисели)
2
готварска сметана готварска сметана200 g g
хрян хрян
(от буркан)
4 ч.л. ч.л.
краве масло краве масло2 - 3 с.л. с.л.
лимонов сок лимонов сок0,5
сол сол
черен пипер черен пипер
олио олио2 с.л. с.л.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон50 - 100 ml ml

Филета от пъстърва и картофен гратин с резене

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(3)

Начин на приготвяне

1. Обели и измий картофите и ги рендосай или нарежи на тънки шайби. Вари ги 5 - 7 min във вряща подсолена вода.

2. Обели и накълцай лука. Почисти резенето и остави зелената част настрана. Разполови луковицата, отстрани стеблата и нарежи резенето напречно на тънки ивици. Задуши го заедно с лука в сгорещено олио за ок. 5 min и овкуси със солта и черния пипер.

3. Обели ябълките, отстрани им семките и ги нарежи на резени. Смеси ги с отцедените картофи и резенето в голяма намазнена тава. Разбъркай сметаната, хряна и 50 ml бульон, овкуси пикантно със солта и черния пипер и залей зеленчуците. Запечи за 45 - 55 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда долей още бульон.

4. Докато се пекат, измий и подсуши пъстървите. За да ги филетираш, направи с остър нож разрез напречно зад хрилете. След това прокарай ножа успоредно на гръбначната кост по цялата дължина на гърба. С поставен откъм плоската страна нож отдели филето от костите. Отрежи коремната част и отстрани костите от средата на филето. Обърни рибата и отдели второто филе по същия начин. Процедирай така и с останалите риби.

5. Подправи филетата със солта, черния пипер и сока от лимон и ги пържи ок. 2 min в сгорещено масло от страната с кожата. Обърни и пържи още 1 - 2 min. Накълцай зелената част на резенето и наръси с него гратина. Сервирай с рибните филета.