Фокача с розмарин и маслини, поднесена с дип от тиквички

Фокача с розмарин и маслини, поднесена с дип от тиквички

ТрудностСредно трудна
Приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    1. Пресей брашното и го смеси с маята и солта в голяма купа. Разбъркай добре

    2. Добави половината от водата и 30 mlмаслиново масло и разбъркай с ръце. Бъркай и добавяй постепенно останалата вода, докато стане хубаво хомогенно тесто - меко и без бучки 3.

    3. Прехвърли тестото върху намазнена с маслиново масло дъска и меси около 3 - 4 min

    4. Разточи тестото (може и в неправилна форма) и го постави върху хартия за печене в плоска тава

    5. Направи малки дупчици и постави в тях маслини и листенца розмарин

    6. Полей смаслиново масло и поръси с малко морска сол

    7. Печи в предварително загрята на 220°С фурна около 20 min

    8. 5 min преди да извадиш фокачата от фурната, я полей с малкомаслиново масло и поръси с настъргано сирене „Грана Падано“, след което върни да се допече

    9. Междувременно в загрятомаслиново масло задуши лука и чесъна за дипа, нарязани на ситно

    10. Добави тиквичките на малки кубчета и задуши, докато омекнат

    11. Добави сушените домати

    12. Долей доматения сос и сложи пресния босилек, като си оставиш 1 - 2 листа за декорация. Накрая овкуси със сол и черен пипер

    13. След като дипът се редуцира, го поднеси към фокачата