Френска селска торта

шеф Шишков
шеф Шишков
Френска селска торта
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне24:00 h

Начин на приготвяне

    Разбиваме захарта, яйцето и маслото с помощта на тел. Прибавяме прясното мляко, меда и хлебната сода. Изсипваме сместа в съд с незалепващо покритие и я слагаме на котлона да ври за около 15 min, докато се сгъсти и стане златиста. 

    Оставяме я да изстине. Добавяме брашното и омесваме тесто, което разделяме на 5 топки. Всяка топка разточваме на тънък кръгъл блат, който печем върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180° C за 5 – 6 min. след което оставяме да изстине добре. Важно е да направим блатовете еднакви по размер. 

    Приготвяме крема, като разбъркваме добре заквасената сметана, захарта и меда. След това започваме подреждането на блатовете. Върху всеки блат слагаме от крема и напръскваме с 2 – 3 чаени лъжици сладко от боровинки. Слагаме втория блат, намазваме с крем и отново със сладко от боровинки. Повтаряме, докато блатовете и крема свършат. 

    Поръсваме обилно със смлените орехи и оставяме в хладилника за минимум 24 h, за да могат блатовете да се напоят добре.