
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За блатовете
прясно мляко прясно мляко | 200 ml ml | ||
яйца яйце | 1 бр. бр. | ||
краве масло краве масло | 50 g g | ||
сода сода | 20 g g | ||
брашно брашно | 400 - 500 g g | ||
захар захар | 150 g g | ||
мед мед | 100 ml ml |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеФренска селска торта
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разбиваме захарта, яйцето и маслото с помощта на тел. Прибавяме прясното мляко, меда и хлебната сода. Изсипваме сместа в съд с незалепващо покритие и я слагаме на котлона да ври за около 15 min, докато се сгъсти и стане златиста.
Оставяме я да изстине. Добавяме брашното и омесваме тесто, което разделяме на 5 топки. Всяка топка разточваме на тънък кръгъл блат, който печем върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180° C за 5 – 6 min. след което оставяме да изстине добре. Важно е да направим блатовете еднакви по размер.
Приготвяме крема, като разбъркваме добре заквасената сметана, захарта и меда. След това започваме подреждането на блатовете. Върху всеки блат слагаме от крема и напръскваме с 2 – 3 чаени лъжици сладко от боровинки. Слагаме втория блат, намазваме с крем и отново със сладко от боровинки. Повтаряме, докато блатовете и крема свършат.
Поръсваме обилно със смлените орехи и оставяме в хладилника за минимум 24 h, за да могат блатовете да се напоят добре.