Верига от любими рецепти
Френска селска торта

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

За блатовете

прясно мляко прясно мляко200 ml ml
яйца яйце1 бр. бр.
краве масло краве масло50 g g
сода сода20 g g
брашно брашно400 - 500 g g
захар захар150 g g
мед мед100 ml ml

За крема

захар захар100 - 150 g g
заквасена сметана заквасена сметана1 kg kg
сладко от боровинки сладко от боровинки200 g g
орехи орех
(смлени)
200 g g

За сладкото

боровинки боровинка400 g g
захар захар200 g g
лимонов сок лимонов сок30 ml ml

Френска селска торта

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

24:00 h
(442)

Начин на приготвяне

Разбиваме захарта, яйцето и маслото с помощта на тел. Прибавяме прясното мляко, меда и хлебната сода. Изсипваме сместа в съд с незалепващо покритие и я слагаме на котлона да ври за около 15 min, докато се сгъсти и стане златиста. 

Оставяме я да изстине. Добавяме брашното и омесваме тесто, което разделяме на 5 топки. Всяка топка разточваме на тънък кръгъл блат, който печем върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180° C за 5 – 6 min. след което оставяме да изстине добре. Важно е да направим блатовете еднакви по размер. 

Приготвяме крема, като разбъркваме добре заквасената сметана, захарта и меда. След това започваме подреждането на блатовете. Върху всеки блат слагаме от крема и напръскваме с 2 – 3 чаени лъжици сладко от боровинки. Слагаме втория блат, намазваме с крем и отново със сладко от боровинки. Повтаряме, докато блатовете и крема свършат. 

Поръсваме обилно със смлените орехи и оставяме в хладилника за минимум 24 h, за да могат блатовете да се напоят добре.

Купи в Lidl

Краве маслоКраве масло
Краве масло
15.04 - 21.04
НОВО!
3,89лв.