Френски тарт „Татен“

шеф Манчев
шеф Манчев
Френски тарт „Татен“
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:20 h

Начин на приготвяне

    В затоплен тиган слагаме маслото и захарта да се разтопят. След 2 - 3 min добавяме 150 ml топла вода и бъркаме, докато захарта се разтопи. Течността трябва да ври на силен котлон около 20 - 25 min, докато се получи гъст карамелен сироп. Изсипваме карамела в кръгла тава (около 35 cm диаметър) и го оставяме да изстине.

    През това време обелваме ябълките и ги нарязваме на шестинки, като отстраняваме семките. Щом карамелът в тавата стегне добре, подреждаме ябълките върху него плътно една до друга в кръг като цвете. Печем ги 30 min в предварително загрята на 220°С фурна, докато хванат златист загар. Изваждаме тавата и запечатваме ябълките отгоре с предварително разточения лист бутер тесто. Връщаме тавата във фурната за още 15 min, докато тестото стане златисто. След като извадим татена, веднага го обръщаме в по-голяма тава.

    Изчакваме да изстине и режем на 8 парчета.Украсяваме татена с ягоди, орехи, мента и течен шоколад и поднасяме с топка сладолед.