Верига от любими рецепти
Френски тарт „Татен“

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

бутер тесто бутер тесто1 опаковки опаковка
захар захар300 g g
зелени ябълки зелена ябълка7 - 8
краве масло краве масло150 g g
ванилов сладолед ванилов сладолед640 g g

За украса

орехи орех30 g g
ягоди ягода8
мента мента8 листа лист
течен шоколад течен шоколад50 g g

Френски тарт „Татен“

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(29)

Начин на приготвяне

В затоплен тиган слагаме маслото и захарта да се разтопят. След 2 - 3 min добавяме 150 ml топла вода и бъркаме, докато захарта се разтопи. Течността трябва да ври на силен котлон около 20 - 25 min, докато се получи гъст карамелен сироп. Изсипваме карамела в кръгла тава (около 35 cm диаметър) и го оставяме да изстине.

През това време обелваме ябълките и ги нарязваме на шестинки, като отстраняваме семките. Щом карамелът в тавата стегне добре, подреждаме ябълките върху него плътно една до друга в кръг като цвете. Печем ги 30 min в предварително загрята на 220°С фурна, докато хванат златист загар. Изваждаме тавата и запечатваме ябълките отгоре с предварително разточения лист бутер тесто. Връщаме тавата във фурната за още 15 min, докато тестото стане златисто. След като извадим татена, веднага го обръщаме в по-голяма тава.

Изчакваме да изстине и режем на 8 парчета.Украсяваме татена с ягоди, орехи, мента и течен шоколад и поднасяме с топка сладолед.