Начин на приготвяне
Накисваме манатарките във вряла вода.
Нарязваме само бялата част на праз лука, чушките, моркова, целината и стария лук на дребно. Загряваме олиото в дълбока тенджера и ги задушаваме на бавен огън, за да се отвори ароматът на зеленчуците.
Добавяме маслото, като си оставяме около 20 g. Изливаме в тенджерата малко от водата на накиснатите манатарки и посоляваме. Прибавяме суровите печурки, нарязани на полумесеци, и останалото масло. Овкусяваме със сол и черен пипер и изсипваме нарязаните на полумесеци манатарки, като ги оставяме да си пуснат аромата за 7 - 8 минути.
Наливаме бульона и варим супата за около 20 минути. След това добавяме половин връзка магданоз и картофите, нарязани на дребни кубчета. Малко преди картофите да са напълно сварени, слагаме нарязания на кубчета домат и поръсваме с останалия магданоз.
Интересно: Събирането на гъби било разпространено предимно във високите райони и сред по-бедното население. В Балкана и Предбалкана жените правели с тях чорби и брашнени каши, а понякога ги сушели, за да ги ползват за готвене преззимата.