Глазирано бутче в мед с пюре от печени картофи

Глазирано бутче в мед с пюре от печени картофи

ТрудностСредно трудна
Приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Почистваме долната страна на бутчетата, като отстраняваме кожата и хрущяла, така че кокалът да се оголи. По този начин бутчетата ще изглеждат по-красиви при поднасяне. Подреждаме ги в тава, овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло и доливаме вода, колкото да се покрие дъното на тавата. Така ги печем около 25- 30 min в предварително загрята на 180°С фурна.

    Шафрана накисваме в малко гореща вода, за да развие аромата си и го изсипваме в касерол заедно с меда. Добавяме лютия червен пипер, разбъркваме и оставяме да заври. С получената смес намазваме пилешките бутчета от всички страни и ги връщаме във фурната да се допекат за още 10 - 15 min при същата температура, докато хванат златист загар.

    Измиваме картофите и без да ги белим ги печем в тава с малко вода, овкусени със сол и мащерка. Когато са готови, ги прехвърляме в тенджера и ги намачкваме. Добавяме маслото и сметаната, подправяме със сол и черен пипер и ги пюрираме с помощта на пасатор.

    Поднасяме глазираните пилешки бутчета върху гнездо от картофено пюре.

    За пълна наслада допълваме с плодово розе или шардоне.