Верига от любими рецепти
Гръцка мусака с боб

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

патладжан патладжан1 бр. бр.
картофи картоф600 g g
боб боб
(в доматен сос)
1 консерви консерва
червен лук червен лук1 глави глава
чесън чесън1 скилидки скилидка
домати домат1 бр. бр.
пармезан пармезан100 g g

За соса бешамел

краве масло краве масло2 с.л. с.л.
брашно брашно2 с.л. с.л.
вода вода250 ml ml

Гръцка мусака с боб

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(36)

Начин на приготвяне

Нарязваме картофите на филийки, а патладжана – на тънки резенчета (около 0.5 cm). Поставяме ги на работната повърхност и ги натъркваме със сол, след което ги оставяме да преседят.

Загряваме 2 супени лъжици олио в голям тиган. Подсушаваме филийките патладжан, пържим ги и ги изваждаме.

Задушаваме лука (на кубчета) и чесъна (на ситно) в 1 супена лъжица олио, добавяме боба, загряваме за кратко и подправяме.

За соса бешамел разтопяваме маслото, разбъркваме брашното, добавяме вода и оставяме да заври, като разбъркваме. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.

Нареждаме патладжана, доматите, картофите, боба и соса бешамел в съд за печене и поръсваме с пармезан.

Печем във фурната при 200° C за около 40 min.