Гръцка мусака с боб

Гръцка мусака с боб
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме картофите на филийки, а патладжана – на тънки резенчета (около 0.5 cm). Поставяме ги на работната повърхност и ги натъркваме със сол, след което ги оставяме да преседят.

    Загряваме 2 супени лъжици олио в голям тиган. Подсушаваме филийките патладжан, пържим ги и ги изваждаме.

    Задушаваме лука (на кубчета) и чесъна (на ситно) в 1 супена лъжица олио, добавяме боба, загряваме за кратко и подправяме.

    За соса бешамел разтопяваме маслото, разбъркваме брашното, добавяме вода и оставяме да заври, като разбъркваме. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.

    Нареждаме патладжана, доматите, картофите, боба и соса бешамел в съд за печене и поръсваме с пармезан.

    Печем във фурната при 200° C за около 40 min.