Гювече със сирене и червени чушки

Гювече със сирене и червени чушки

ТрудностЛесна
Приготвяне35 min

Начин на приготвяне

    Загряваме олиото в тиган и в него задушаваме нарязания лук и чушките. Подправяме ги със сол и черен пипер. Когато омекнат, ги поставяме в намаслени глинени гювечета. Добавяме натрошеното сирене и чукваме по 1 яйце. Запичаме във фурна на 180° C, докато се сготви яйцето, и поднасяме.

    Интересно: Глината е най-старият материал, който човекът използва, за да направи съдовете си. Преди нея хората от различните части на земята използвали за тази цел събрани в готов вид от природата черупки на едри мекотели и костенурки, кухи стъбла на бамбук, плоски или вдлъбнати камъни, вероятно части от по-големи животински вътрешности и т.н. Поради това, че глината умее да задържа влагата, вкусът на готвеното се подобрява, а в България традицията да намазваме съда с мазнина предварително прави ястието още по-неустоимо.