Халва от моркови

Халва от моркови
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне4:00 h

Начин на приготвяне

    Обелваме морковите и ги настъргваме на ситно. Слагаме ги в широка тенджера с дебело дъно.

    Добавяме прясното мляко и кардамона. Включваме котлона на слаб към умерен огън.  

    Оставяме халвата да къкри бавно за около 2,5 – 3 h, докато млякото се изпари. 

    От време на време я разбъркваме, за да не загори.   

    Отделно запичаме ядките в сух тиган и ги накълцваме на едро.

    Когато млякото се изпари, изваждаме шушулките кардамона. Прибавяме захарта, пречистеното

    масло, ядките и стафидите. Продължаваме да готвим халвата, докато течността отново се

    изпари. 

    Пресипваме във форма и пристискаме леко. 

    Сервираме халвата топла или студена, поръсена с шамфъстък.