Верига от любими рецепти
Халва от моркови

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

моркови морков500 g g
прясно мляко прясно мляко500 ml ml
захар захар120 g g
гхий гхий2 с.л. с.л.
кардамон кардамон5 - 6 шушулки шушулка
кашу кашу
(сурово)
8 - 10 бр. бр.
шамфъстъци шамфъстък8 - 10 бр. бр.
бадеми бадем4 - 5 бр. бр.
стафиди стафида8 - 10 бр. бр.

Халва от моркови

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(29)

Начин на приготвяне

Обелваме морковите и ги настъргваме на ситно. Слагаме ги в широка тенджера с дебело дъно.
Добавяме прясното мляко и кардамона. Включваме котлона на слаб към умерен огън.  
Оставяме халвата да къкри бавно за около 2,5 – 3 h, докато млякото се изпари. 
От време на време я разбъркваме, за да не загори.   
Отделно запичаме ядките в сух тиган и ги накълцваме на едро.
Когато млякото се изпари, изваждаме шушулките кардамона. Прибавяме захарта, пречистеното
масло, ядките и стафидите. Продължаваме да готвим халвата, докато течността отново се
изпари. 
Пресипваме във форма и пристискаме леко. 
Сервираме халвата топла или студена, поръсена с шамфъстък.