Хляб с мая с марципанова и шоколадова плънка

Хляб с мая с марципанова и шоколадова плънка

ТрудностСредно трудна
Приготвяне1:10 h

Начин на приготвяне

    1. Стопли прясното мляко и маслото, докато маслото се разтопи. Остави сместа да изстива, докато стане хладка. Натроши маята и я пусни вътре с 1 ч. л. захар, покрий съда и остави за 10 min, за да може маята да се разтопи.

    2. Омеси гладко тесто от сместа заедно с останалата захар, солта, брашното и яйцата. Остави го покрито за 1 h на топло да втаса.

    3. Междувременно натроши марципана на ситно и го пасирай с 50 g сметана. Накълцай шоколада и лешниковите ядки. Раздели тестото на 2 порции върху малко брашно и разточи всяка на правоъгълник (20 x 48 cm).

    4. Намажи единия правоъгълник с марципан и го наръси с бадеми. Намажи втория с течния шоколад и го наръси с натрошения шоколад и лешниковите ядки.

    5. Нарежи всеки правоъгълник на 18 по-малки правоъгълници (по 10 x 8 cm) и ги подреди един върху друг, като редуваш парче с марципан и парче с шоколад. Последното парче обърни с пълнежа надолу.

    6. Сложи така получения куп като нарязан хляб в намазнена форма за кекс (с дължина ок. 30 cm) и го остави покрит за още 30 min да втасва.

    7. Разбий жълтъка и останалата сметана, намажи повърхността на хляба и печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистожълто. Ако е необходимо, към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната кора. Остави да изстине.