Италианска салата Панцанела

Италианска салата Панцанела
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме хляба на кубчета с големина около 3 cm. Намачкваме 2 скилидки чесън и прибавяме към тях 5 с.л. маслиново масло. Заливаме хлебните кубчета и разпределяме върху тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 200° C фурна за 15 min.

    През това време измиваме, почистваме и нарязваме чушките на четвъртинки и ги нареждаме с вътрешната страна надолу върху тава, застлана с хартия за печене. Изваждаме хляба от фурната и го оставяме да изстине. Включваме функцията вентилатор на фурната и печем чушките за 10 – 15 min. 

    Междувременно измиваме и нарязваме на кубчета доматите. Обелваме лука, разполовяваме го и го нарязваме на фини лентички. Отцеждаме филетата аншоа и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме маслините и ги разполовяваме. Обелваме 1 скилидка чесън и също я нарязваме на ситно. Разполовяваме меките домати. Изваждаме чушките от фурната, поставяме ги в найлонова торбичка и ги оставяме да починат около 5 min под похлупак. В голяма купа разбъркваме заедно лука, меките домати, аншоата, 5 с.л. маслиново масло и балсамовия сос или оцет. Обелваме чушките и ги нарязваме на парчета. Добавяме маслините, доматите, чушките, босилека, чесъна и препечения хляб и разбъркваме добре. 

    Подправяме със сол и черен пипер. Покриваме купата и оставяме да престои поне 2 h.