Верига от любими рецепти
Италианска салата Панцанела

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

хляб хляб500 g g
чесън чесън3 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло10 с.л. с.л.
чушки чушка3 бр. бр.
домати домат3 бр. бр.
червен лук червен лук1 глави глава
аншоа аншоа6 бр. бр.
босилек босилек4 стръка стрък
зелени маслини зелена маслина1 буркана буркан
домати домат
(меки)
100 g g
балсамов оцет балсамов оцет2 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Италианска салата Панцанела

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(6)

Начин на приготвяне

Нарязваме хляба на кубчета с големина около 3 cm. Намачкваме 2 скилидки чесън и прибавяме към тях 5 с.л. маслиново масло. Заливаме хлебните кубчета и разпределяме върху тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 200° C фурна за 15 min.

През това време измиваме, почистваме и нарязваме чушките на четвъртинки и ги нареждаме с вътрешната страна надолу върху тава, застлана с хартия за печене. Изваждаме хляба от фурната и го оставяме да изстине. Включваме функцията вентилатор на фурната и печем чушките за 10 – 15 min. 

Междувременно измиваме и нарязваме на кубчета доматите. Обелваме лука, разполовяваме го и го нарязваме на фини лентички. Отцеждаме филетата аншоа и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме маслините и ги разполовяваме. Обелваме 1 скилидка чесън и също я нарязваме на ситно. Разполовяваме меките домати. Изваждаме чушките от фурната, поставяме ги в найлонова торбичка и ги оставяме да починат около 5 min под похлупак. В голяма купа разбъркваме заедно лука, меките домати, аншоата, 5 с.л. маслиново масло и балсамовия сос или оцет. Обелваме чушките и ги нарязваме на парчета. Добавяме маслините, доматите, чушките, босилека, чесъна и препечения хляб и разбъркваме добре. 

Подправяме със сол и черен пипер. Покриваме купата и оставяме да престои поне 2 h.