Изварени бисквитки с компот от сливи

Изварени бисквитки с компот от сливи
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:50 h

Начин на приготвяне

    Размекни стафидите в рома. За компота измий сливите, раздели ги на четири и отстрани костилките. Кипни ги с 30 g захар, канела и портвайн и вари 5 - 8 min, докато омекнат. Разбъркай нишестето в малко вода до гладка каша, добави и вари, докато кипне веднъж. Остави компота да изстине.

    Измий картофите и ги вари 20 - 25 min в предварително завряла подсолена вода, докато омекнат. Излей я и ги залей със студена вода, обели ги и ги прекарай през преса за картофи.

    Смеси ги с изварата, останалата захар, кората от лимон, стафидите с ром и яйцата. Добави толкова брашно, че да се получи меко, но еластично тесто. С навлажнени ръце оформи от тестото 20 - 24 кръгли бисквитки с дебелина на пръст. Пържи кръгчетата на порции в малко количество сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие ок. 5 min от всяка страна на слаб до средно силен огън, докато станат златистокафяви. Остави ги върху кухненска хартия да попие мазнината, поръси ги с пудра захар и ги сервирай с компота.