Верига от любими рецепти
Изварени бисквитки с компот от сливи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

стафиди стафида60 g g
ром ром2 с.л. с.л.
сливи слива
(сушени)
1 kg kg
захар захар100 g g
канела канела0,25 ч.л. ч.л.
портвайн портвайн100 ml ml
нишесте нишесте1 ч.л. ч.л.
картофи картоф500 g g
сол сол
извара извара
(нискомаслена)
500 g g
лимони лимон
(настърганата кора от него)
яйца яйце2
брашно брашно125 g g
олио олио
пудра захар пудра захар2 с.л. с.л.

Изварени бисквитки с компот от сливи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:50 h
(0)

Начин на приготвяне

Размекни стафидите в рома. За компота измий сливите, раздели ги на четири и отстрани костилките. Кипни ги с 30 g захар, канела и портвайн и вари 5 - 8 min, докато омекнат. Разбъркай нишестето в малко вода до гладка каша, добави и вари, докато кипне веднъж. Остави компота да изстине.

Измий картофите и ги вари 20 - 25 min в предварително завряла подсолена вода, докато омекнат. Излей я и ги залей със студена вода, обели ги и ги прекарай през преса за картофи.

Смеси ги с изварата, останалата захар, кората от лимон, стафидите с ром и яйцата. Добави толкова брашно, че да се получи меко, но еластично тесто. С навлажнени ръце оформи от тестото 20 - 24 кръгли бисквитки с дебелина на пръст. Пържи кръгчетата на порции в малко количество сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие ок. 5 min от всяка страна на слаб до средно силен огън, докато станат златистокафяви. Остави ги върху кухненска хартия да попие мазнината, поръси ги с пудра захар и ги сервирай с компота.