
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
стафиди стафида | 60 g g | ||
ром ром | 2 с.л. с.л. | ||
сливи
слива (сушени) | 1 kg kg | ||
захар захар | 100 g g | ||
канела канела | 0,25 ч.л. ч.л. | ||
портвайн портвайн | 100 ml ml | ||
нишесте нишесте | 1 ч.л. ч.л. | ||
картофи картоф | 500 g g | ||
сол сол | |||
извара
извара (нискомаслена) | 500 g g | ||
лимони
лимон (настърганата кора от него) | |||
яйца яйце | 2 | ||
брашно брашно | 125 g g | ||
олио олио | |||
пудра захар пудра захар | 2 с.л. с.л. |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеИзварени бисквитки с компот от сливи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Размекни стафидите в рома. За компота измий сливите, раздели ги на четири и отстрани костилките. Кипни ги с 30 g захар, канела и портвайн и вари 5 - 8 min, докато омекнат. Разбъркай нишестето в малко вода до гладка каша, добави и вари, докато кипне веднъж. Остави компота да изстине.
Измий картофите и ги вари 20 - 25 min в предварително завряла подсолена вода, докато омекнат. Излей я и ги залей със студена вода, обели ги и ги прекарай през преса за картофи.
Смеси ги с изварата, останалата захар, кората от лимон, стафидите с ром и яйцата. Добави толкова брашно, че да се получи меко, но еластично тесто. С навлажнени ръце оформи от тестото 20 - 24 кръгли бисквитки с дебелина на пръст. Пържи кръгчетата на порции в малко количество сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие ок. 5 min от всяка страна на слаб до средно силен огън, докато станат златистокафяви. Остави ги върху кухненска хартия да попие мазнината, поръси ги с пудра захар и ги сервирай с компота.