Кървави очни ябълки

Кървави очни ябълки

ТрудностСредно трудна
Приготвяне45 min

Начин на приготвяне

    1. Кипваме сметаната с 40 g захар и ваниловата захар. Оставяме я да покъкри около 10 min, като от време на време я разбъркваме, след което я сваляме от огъня и оставяме да изстива 5 min.

    2. Размекваме желатина в студена вода. Изстискваме го леко, разтваряме го в горещата сметана и пълним с него 6 изплакнати със студена вода полусферични формички. Оставяме ги да изстинат и ги поставяме в хладилника най-малко за 4 h, но по-добре за цяла нощ.

    3. За соса размразяме малините. Пасираме ги фино с пресятата пудра захар и ги претриваме през цедка. Овкусяваме с няколко капки розова вода.

    4. Измиваме сините сливи, отстраняваме костилките и ги нарязваме на пряко на тънки шайби.

    5. Обръщаме формичките с панакотата върху чиния. Върху всяка от тях поставяме в дупката по една шайба синя слива и една червена боровинка или стафида (получават се ирисът и зеницата). Приготвяме глазурата с останалата захар и 125 ml вода според указанията върху опаковката и я оставяме 1 min да изстине. С малка лъжичка покриваме тънко с глазура само плодовете. Малиновия сос разпределяме декоративно като кръв около "очите" и сервираме.