
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listКайсиев тарт с лавандулов крем
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори заедно с 1 с. л. захар в него. Покрий и остави да втасва 10 min.
Омеси гладко тесто от един жълтък, маслото, брашното, солта, 1 с. л. захар и млякото с маята. Остави покрито на топло място за 1 h да втасва.
В това време залей кайсиите с гореща вода, излей я и ги залей отново, този път със студена. Обели ги, нарежи ги на две и отстрани костилките.
Кипни 100 g сметана с останалата захар и ваниловата захар. Разбий нишестето с останалата сметана до много гладка смес и с него сгъсти врящата сметана при непрекъснато бъркане. Свали крема от огъня и го остави го малко да изстине.
Добави към крема останалите жълтъци един по един и продължи да разбиваш. Сложи и цветчета лавандула - два пъти количеството на върха на ножа - и остави крема напълно да изстине.
Премеси още веднъж тестото, разточи овална кора (ок. 40 x 30 cm) върху малко брашно и я прехвърли върху покрита с хартия за печене тава. Разпредели отгоре лавандуловия крем, като оставиш по края свободна ивица с ширина ок. 1 cm. Подреди половинките кайсии върху крема и печи 20 - 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистокафяво.
Загрей леко кайсиевия конфитюр, като не спираш да го бъркаш. Извади сладкиша от фурната, намажи с четка кайсиите с кайсиев конфитюр и наръси с останалите цветчета лавандула. Остави тарта да изстине.