Верига от любими рецепти
Кайсиев тарт с лавандулов крем

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко150 ml ml
прясна мая прясна мая0,5 кубчета кубче
захар захар155 g g
жълтъци жълтък4
краве масло краве масло30 g g
брашно брашно300 g g
сол сол1 щипки щипка
кайсии кайсия750 g g
готварска сметана готварска сметана150 ml ml
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
нишесте нишесте15 g g
пресни или сушени цветчета лавандула пресни или сушени цветчета лавандула1 ч.л. ч.л.
кайсиев конфитюр кайсиев конфитюр75 g g
хартия за печене хартия за печене

Кайсиев тарт с лавандулов крем

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(2)

Начин на приготвяне

Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори заедно с 1 с. л. захар в него. Покрий и остави да втасва 10 min.

Омеси гладко тесто от един жълтък, маслото, брашното, солта, 1 с. л. захар и млякото с маята. Остави покрито на топло място за 1 h да втасва.

В това време залей кайсиите с гореща вода, излей я и ги залей отново, този път със студена. Обели ги, нарежи ги на две и отстрани костилките.

Кипни 100 g сметана с останалата захар и ваниловата захар. Разбий нишестето с останалата сметана до много гладка смес и с него сгъсти врящата сметана при непрекъснато бъркане. Свали крема от огъня и го остави го малко да изстине.

Добави към крема останалите жълтъци един по един и продължи да разбиваш. Сложи и цветчета лавандула - два пъти количеството на върха на ножа - и остави крема напълно да изстине.

Премеси още веднъж тестото, разточи овална кора (ок. 40 x 30 cm) върху малко брашно и я прехвърли върху покрита с хартия за печене тава. Разпредели отгоре лавандуловия крем, като оставиш по края свободна ивица с ширина ок. 1 cm. Подреди половинките кайсии върху крема и печи 20 - 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистокафяво.

Загрей леко кайсиевия конфитюр, като не спираш да го бъркаш. Извади сладкиша от фурната, намажи с четка кайсиите с кайсиев конфитюр и наръси с останалите цветчета лавандула. Остави тарта да изстине.