
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
прясно мляко прясно мляко | 150 ml ml | ||
прясна мая прясна мая | 0,5 кубчета кубче | ||
захар захар | 155 g g | ||
жълтъци жълтък | 4 | ||
краве масло краве масло | 30 g g | ||
брашно брашно | 300 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
кайсии кайсия | 750 g g | ||
готварска сметана готварска сметана | 150 ml ml | ||
ванилова захар ванилова захар | 1 пакетчета пакетче | ||
нишесте нишесте | 15 g g | ||
пресни или сушени цветчета лавандула пресни или сушени цветчета лавандула | 1 ч.л. ч.л. | ||
кайсиев конфитюр кайсиев конфитюр | 75 g g | ||
хартия за печене хартия за печене |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеКайсиев тарт с лавандулов крем
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Затопли млякото до хладко. Натроши маята и я разтвори заедно с 1 с. л. захар в него. Покрий и остави да втасва 10 min.
Омеси гладко тесто от един жълтък, маслото, брашното, солта, 1 с. л. захар и млякото с маята. Остави покрито на топло място за 1 h да втасва.
В това време залей кайсиите с гореща вода, излей я и ги залей отново, този път със студена. Обели ги, нарежи ги на две и отстрани костилките.
Кипни 100 g сметана с останалата захар и ваниловата захар. Разбий нишестето с останалата сметана до много гладка смес и с него сгъсти врящата сметана при непрекъснато бъркане. Свали крема от огъня и го остави го малко да изстине.
Добави към крема останалите жълтъци един по един и продължи да разбиваш. Сложи и цветчета лавандула - два пъти количеството на върха на ножа - и остави крема напълно да изстине.
Премеси още веднъж тестото, разточи овална кора (ок. 40 x 30 cm) върху малко брашно и я прехвърли върху покрита с хартия за печене тава. Разпредели отгоре лавандуловия крем, като оставиш по края свободна ивица с ширина ок. 1 cm. Подреди половинките кайсии върху крема и печи 20 - 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистокафяво.
Загрей леко кайсиевия конфитюр, като не спираш да го бъркаш. Извади сладкиша от фурната, намажи с четка кайсиите с кайсиев конфитюр и наръси с останалите цветчета лавандула. Остави тарта да изстине.