Капама със заек и сланина

шеф Манчев
шеф Манчев
Капама със заек и сланина
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне3:00 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме заека на порции, овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги овалваме в брашно. След това ги запържваме в силно загрятото олио и от двете страни. Към месото прибавяме чесъна и сланината, като предварително сме премахнали кожата и сме я нарязали на лентички с дебелина около 2cm.

    Намазваме глинен съд с масло и покриваме дъното с киселото зеле, нарязано на едро, заедно със зърната бахар, дафиновите листа и нарязаните манатарки. Преместваме запържените месо и сланина в гювеча и наливаме виното вътре. Отгоре засипваме плътно с останалото зеле. Добавяме маслото на парченца и поръсваме обилно с червен пипер. Заливаме с 500 ml вода и захлупваме с капака.

    Поставяме глинения съд в студена фурна, включваме на 200° C и печем около 2 часа.

    Интересно: Капамата със заешко месо е характерна за Пиринския и Пловдивския край. по традиция в нея освен сланина, бахар, дафинов лист и червено вино слагали също и „втасало“ цвекло (от туршия), сини сливи и булгур. Готвели я бавно в глинен съд или в тенджера, запечатана с тесто.