Верига от любими рецепти
Капама със заек и сланина

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

цял заек цял заек1
кисело зеле кисело зеле2 kg kg
сланина сланина400 g g
манатарки манатарка100 g g
чесън чесън4 скилидки скилидка
бахар бахар5 зърна зърно
дафинови листа дафинов лист5
червено вино червено вино200 ml ml
краве масло краве масло100 g g
олио олио100 ml ml
брашно брашно100 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 ч.л. ч.л.

Капама със заек и сланина

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(3)

Начин на приготвяне

Нарязваме заека на порции, овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги овалваме в брашно. След това ги запържваме в силно загрятото олио и от двете страни. Към месото прибавяме чесъна и сланината, като предварително сме премахнали кожата и сме я нарязали на лентички с дебелина около 2cm.
Намазваме глинен съд с масло и покриваме дъното с киселото зеле, нарязано на едро, заедно със зърната бахар, дафиновите листа и нарязаните манатарки. Преместваме запържените месо и сланина в гювеча и наливаме виното вътре. Отгоре засипваме плътно с останалото зеле. Добавяме маслото на парченца и поръсваме обилно с червен пипер. Заливаме с 500 ml вода и захлупваме с капака.
Поставяме глинения съд в студена фурна, включваме на 200° C и печем около 2 часа.

Интересно: Капамата със заешко месо е характерна за Пиринския и Пловдивския край. по традиция в нея освен сланина, бахар, дафинов лист и червено вино слагали също и „втасало“ цвекло (от туршия), сини сливи и булгур. Готвели я бавно в глинен съд или в тенджера, запечатана с тесто.