
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цял заек цял заек | 1 | ||
кисело зеле кисело зеле | 2 kg kg | ||
сланина сланина | 400 g g | ||
манатарки манатарка | 100 g g | ||
чесън чесън | 4 скилидки скилидка | ||
бахар бахар | 5 зърна зърно | ||
дафинов лист дафинов лист | 5 | ||
червено вино червено вино | 200 ml ml | ||
краве масло краве масло | 100 g g | ||
олио олио | 100 ml ml | ||
брашно брашно | 100 g g | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
червен пипер червен пипер | 1 ч.л. ч.л. |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеКапама със заек и сланина
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме заека на порции, овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги овалваме в брашно. След това ги запържваме в силно загрятото олио и от двете страни. Към месото прибавяме чесъна и сланината, като предварително сме премахнали кожата и сме я нарязали на лентички с дебелина около 2cm.
Намазваме глинен съд с масло и покриваме дъното с киселото зеле, нарязано на едро, заедно със зърната бахар, дафиновите листа и нарязаните манатарки. Преместваме запържените месо и сланина в гювеча и наливаме виното вътре. Отгоре засипваме плътно с останалото зеле. Добавяме маслото на парченца и поръсваме обилно с червен пипер. Заливаме с 500 ml вода и захлупваме с капака.
Поставяме глинения съд в студена фурна, включваме на 200° C и печем около 2 часа.
Интересно: Капамата със заешко месо е характерна за Пиринския и Пловдивския край. по традиция в нея освен сланина, бахар, дафинов лист и червено вино слагали също и „втасало“ цвекло (от туршия), сини сливи и булгур. Готвели я бавно в глинен съд или в тенджера, запечатана с тесто.