Начин на приготвяне
1. Измий картофите и ги вари ок. 25 min до омекване във вряща подсолена вода.
2. В това време обели лука, накълцай го и го задуши в 2 с.л. сгорещено олио, докато стане стъклен. Остави киселото зеле да се отцеди, добави го и задуши. Загаси с виното и 300 ml бульон, овкуси със солта, черния пипер, захарта, дафиновия лист и кимиона и задуши под капак за ок. 30 min. Периодично разбърквай и долей още бульон, ако е необходимо.
3. Излей водата от картофите, остави парата да се изпари, обели ги и ги прекарай през преса за картофи. Смеси с яйцата, гриса, солта и толкова брашно, колкото е необходимо да се получи еластично, меко тесто.
4. Оформи от тестото върху малко брашно продълговати кнедли с дебелина един пръст. Вари ги на порции във вряла, но не кипяща подсолена вода ок. 2 min, докато изплуват на повърхността. Извади ги и ги остави да се отцедят.
5. Нарежи пушения врат на 4 шайби и го запържи в останалото олио ок. 5 min от всяка страна. Запържи кнедлите на порции в малко количество сгорещено масло ок. 6 min от всички страни, докато станат златистокафяви. Гарнирай с киселото зеле и пушения врат.