Картофи в сос Бешамел с гъби

Картофи в сос Бешамел с гъби

ТрудностСредно трудна
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    1. Обели картофите, нарежи ги на шайби с дебелина 1 cm, измий ги и ги вари около 10 min във подсолена вода, докато почти омекнат. След това излей водата и ги остави да се отцедят.

    2. Междувременно обели и накълцай лука. Почисти печурките и ги нарежи на едри кубчета. Задуши ги на две порции в по една супена лъжица горещо олио, излей получилата се течност и я запази. Към края на втората порция добави лука и го задуши, докато стане стъклен. Остави гъбите настрана.

    3. Разтопи маслото в тенджера, наръси с брашното и задушавай 1 min при непрекъснато бъркане. Допълни течността от гъбите заедно с до 500 ml прясно мляко и загаси с нея брашнената каша. Бъркай много добре.

    4. Добави сметаната, готви 5 min и овкуси с индийското орехче, солта, черния пипер, захарта и сока от лимон. Добави гъбите и готви още 2 min. После шайбите картофи и продължи да готвиш още 3 - 5 min.

    5. Откъсни листенцата на магданоза и ги накълцай. Наръси ги върху картофите и соса.

    Съвет: Ястието си подхожда с консервирано цвекло на шайби от буркан.