Кашкавал, печен в тънки кори

Кашкавал, печен в тънки кори

ТрудностЛесна
Приготвяне35 min

Начин на приготвяне

    Разстиламе корите и ги налагаме една върху друга, като през една ги намазваме с масло.

    Отгоре поставяме цялото парче кашкавал, след което завиваме корите във форма на пакет.

    Горната част намазваме с масло и с разбития предварително жълтък. Накрая поръсваме с чубрицата. Поставяме увития кашкавал в тава за печене, предварително намазана с олио. Печем за около 20 - 30 минути на 180° С.

    Поднасяме изпечения кашкавал с резен домат.

    Интересно: Кашкавалът сравнително късно навлиза в храненето на българите. Това става по време на Османската империя - навярно под влияние на пастирите власи или чрез евреите. Дълговреме е бил само мандраджийско изделие, не се е приготвял в домашни условия и хората са го купували като деликатес.