Начин на приготвяне
Слагаме маята в купа с малко топла вода, сол и щипка захар и я оставяме да шупне.
В друг съд разбиваме първо яйцата и жълтъка, след което добавяме прясното мляко. Постепенно изсипваме пресятото брашно, наливаме маята и разбъркваме, докато се получи смес, наподобяваща боза. Оставяме сместа за около 1 час да престои.
Намазваме сача с масло (ако нямаме сач, ползваме тиган), сипваме от сместа, така че да покрие равномерно съда, и изпичаме до готовност от двете страни.
За петмеза от круши слагаме виното да се вари, добавяме захарта, карамфила и разбъркваме добре, за да се разтопи захарта. Готвим на бавен огън, докато се сгъсти.
Обелваме крушите и ги нарязваме на едри резени, които добавяме към гъстата смес и оставяме за още 10 минути на тих огън. Накрая прибавяме индришето.
Намазваме катмите с петмеза от круши и ги навиваме на руло. Поднасяме, като отгоре нареждаме малко от плодовете, поливаме със сироп и поръсваме с печените орехи.
Интересно: Катмите, приготвени в пръстен съд (сач), са познати на много българи. В Странджанския край те са традиционна закуска. В миналото изпечените катми се намазвали със сланина, нареждали се една върху друга в тава, заливали се с прясно мляко и се поднасяли със сиренеили захар.