Верига от любими рецепти
Кавърма в тиква

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

тиква тиква1 бр. бр.
телешко месо за готвене телешко месо за готвене800 g g
маслиново масло маслиново масло4 - 5 с.л. с.л.
лук лук2 глави глава
печурки печурка500 g g
червени чушки червена чушка2 - 3 бр. бр.
домати домат1 консерви консерва
червено вино червено вино150 ml ml
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
магданоз магданоз2 - 3 стръка стрък
чубрица чубрица1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Кавърма в тиква

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:50 h
(31)

Начин на приготвяне

Разделяме тиквата, така че да получим две еднакви половини. Отделяме семките настрана за изпичане. Намазваме я с малко маслиново масло, сол и черен пипер и я слагаме в предварително загрята фурна на 180° С за 30 – 40 min, докато се запече и поомекне. 
Междувременно приготвяме плънката. Нарязваме лука на тънки полумесеци, чушките и чесъна на ситни парченца, печурките на едро или ги начупваме с ръце. Овкусяваме месото със сол и черен пипер и го запържваме в горещ тиган с олио на висока температура за 2 – 3 min, така че да получи приятен карамелен цвят. 
Отделяме месото в купа, добавяме лука в тигана и запържваме за кратко, докато поомекне и обере налепа от месото по тигана. Слагаме лука при месото. В същия тиган добавяме гъбите и малко вода на дъното и готвим под капак, докато гъбите си пуснат водата. След това махаме капака, за да се изпари водата. По този начин се сготвят малко по-бързо.
Към гъбите добавяме чушките и готвим за 2 – 3 min. Прибавяме доматите, виното, подправките, запърженото месо и лук и разбъркваме добре. Готвим кавърмата под капак за 30 – 50 min на възможно най-ниската степен на котлона, докато месото леко омекне.
Издълбаваме част от печената тиква, добавяме издълбаната част от нея към кавърмата и разбъркваме. Изсипваме кавърмата в тиквата и я връщаме във фурната на 200° С за 10 – 20 min, докато ястието леко се запече. Сервираме с пресен магданоз.

Съвети:
- Бавното готвене на месото в течност му позволява да стане крехко.
- Алкохола от виното се изпарява в процеса на готвене.