Кавърма в тиква

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Кавърма в тиква
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:50 h

Начин на приготвяне

    Разделяме тиквата, така че да получим две еднакви половини. Отделяме семките настрана за изпичане. Намазваме я с малко маслиново масло, сол и черен пипер и я слагаме в предварително загрята фурна на 180° С за 30 – 40 min, докато се запече и поомекне. 

    Междувременно приготвяме плънката. Нарязваме лука на тънки полумесеци, чушките и чесъна на ситни парченца, печурките на едро или ги начупваме с ръце. Овкусяваме месото със сол и черен пипер и го запържваме в горещ тиган с олио на висока температура за 2 – 3 min, така че да получи приятен карамелен цвят. 

    Отделяме месото в купа, добавяме лука в тигана и запържваме за кратко, докато поомекне и обере налепа от месото по тигана. Слагаме лука при месото. В същия тиган добавяме гъбите и малко вода на дъното и готвим под капак, докато гъбите си пуснат водата. След това махаме капака, за да се изпари водата. По този начин се сготвят малко по-бързо.

    Към гъбите добавяме чушките и готвим за 2 – 3 min. Прибавяме доматите, виното, подправките, запърженото месо и лук и разбъркваме добре. Готвим кавърмата под капак за 30 – 50 min на възможно най-ниската степен на котлона, докато месото леко омекне.

    Издълбаваме част от печената тиква, добавяме издълбаната част от нея към кавърмата и разбъркваме. Изсипваме кавърмата в тиквата и я връщаме във фурната на 200° С за 10 – 20 min, докато ястието леко се запече. Сервираме с пресен магданоз.

    Съвети:

    - Бавното готвене на месото в течност му позволява да стане крехко.

    - Алкохола от виното се изпарява в процеса на готвене.