Кифлички с ябълки, орехи и стафиди

Кифлички с ябълки, орехи и стафиди

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Правим тестото като в купа пресяваме пшеничното брашно, добавяме разтопеното масло, смесено със захар, яйцата, солта и млякото. Добавяме бакпулвера, объркваме сместа и месим до получаването на тесто. Покриваме го и оставяме за около 30 min, за да втаса. След това го преместваме в хладилник, за да се охлади.

    Почистваме и настъргваме ябълките. В тиган слагаме масло, добавяме ябълките и започваме да задушаваме, като бъркаме непрекъснато да не загорят.

    Добавяме захарта, предварително накиснатите за около 30 min и отцедени стафиди и изпечените на сух тиган орехи. Накрая добавяме кленовия сироп и оставяме сместа да изстине.

    След като тестото е втасало, го изваждаме от хладилника и на плот поръсваме малко брашно, слагаме тестото и разстиламе до получаването на тънък кръгъл лист. Нарязваме тестото на осем равни триъгълници. Равномерно разпределяме плънката в най-широката част на всеки триъгълник и навиваме към най-тясната. 

    В подходяща тава слагаме хартия за печене и подреждаме навитите кифлички. Разбиваме един жълтък и ги намазваме равномерно, поръсваме с мак. Печем на добре загрята фурна на 180 °C за около 25 – 30 min.