Киш със спанак и праз лук

Киш със спанак и праз лук

ТрудностТрудна
Приготвяне1:40 h

Начин на приготвяне

    Пресятото брашно изсипваме върху студен плот, посоляваме го и объркваме със студеното масло, нарязано на кубчета. Счукваме двете яйца, добавяме водата и започваме да месим. Трябва да се получи стегнато и еластично тесто, затова при необходимост в процеса на месене добавяме още малко брашно, но не повече от 50- 100 g. Готовото тесто оформяме като топка и увиваме в стреч фолио, след което го слагаме в хладилник за 30 min да се охлади.

    През това време приготвяме плънката, като в загрятото олио задушаваме ситно нарязания праз лук, настърганите моркови и накълцания чесън. Когато зеленчуците омекнат, добавяме маслото и предварително почистения и нарязан спанак. Щом спанакът се задуши, доливаме сметаната и разбитото яйце. Оставяме сместа да се редуцира за десетина минути, подправяме със сол и черен пипер и настъргваме кашкавала. Разбъркваме добре плънката и отстраняваме от котлона и изчакваме да изстине.

    Изваждаме охладеното тесто и го разточваме на много тънка кора, която поставяме в кръгла форма за печене (с диаметър около 40 cm), като я разстиламе по дъното и облепваме по ръбовете на тавата. Оставяме за кратко на стайна температура, след което върху нея изсипваме леко изстиналата плънка. Печем около 40- 50 min в предварително загрята на 180°С фурна.

    Как да сервираме:

    Поднасяме киша добре охладен. Допълваме със совиньон блан.