Кнедли със сланина върху кисело зеле

Кнедли със сланина върху кисело зеле
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:15 h

Начин на приготвяне

    1. Нарежи хлебчетата на тънки филийки. Загрей прясното мляко, залей хлебчетата и ги остави да изстинат и да се размекнат. Обели и накълцай лука. Отстрани от сланината кожата и кокалите, ако има такива. Нарежи сланината на фини кубчета.

    2. Задуши сланината за 4 min с 1 глава кромид лук в сгорещено масло, докато лукът стане стъклен. Остави сместа да изстине.

    3. Обели корените за супа и ги нарежи на фини кубчета. Задуши ги в голяма дълбока тава с останалия кромид лук в сгорещено олио. Излей течността от киселото зеле, добави го и задушавай още 3 min. Загаси с виното и 250 ml бульон. Подправи с дафиновия лист, солта, черния пипер и захарта. Сложи тавата без капак в предварително загрята на 180° C фурна и задушавай ок. 45 min, като от време на време разбъркваш. При нужда добави още бульон.

    4. Откъсни листенцата на магданоза и го наситни. Смеси с яйцата, сместа от кромид лук и сланина и омекналите хлебчета. Овкуси със солта и черния пипер, при нужда добави галета. Оформи с леко навлажнени ръце 12 кнедли.

    5. Пусни за ок. 15 min кнедлите в широка тенджера с достатъчно количество вряла, но не кипяща подсолена вода.

    6. Овкуси киселото зеле и извади дафиновия лист. Остави кнедлите да се отцедят, а после гарнирай със зеле и с по 1 ч.л. заквасена сметана.