Верига от любими рецепти
Коледна пуйка с кисело зеле

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

охладена цяла пуйка охладена цяла пуйка4,8 kg kg
кисело зеле кисело зеле2 kg kg
олио олио150 ml ml
краве масло краве масло70 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон250 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
дафинов лист дафинов лист3 - 4

За украсата:

розмарин розмарин1 стръка стрък
сушени чушки сушена чушка3
домати домат0,25
лимони лимон0,25

Коледна пуйка с кисело зеле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:20 h
(27)

Начин на приготвяне

Овкусяваме пуйката със сол, черен и червен пипер и обилно я намазваме с разтопеното масло отвън и отвътре. Слагаме я в дълбока тава, доливаме водата или зеленчуковия бульон и я печем в предварително загрята на 180°С фурна.

През това време нарязваме на едро киселото зеле и го задушаваме в тенджера с олиото за около 40 - 50 min, като го подправяме с червен и черен пипер и дафинов лист.След като минат два часа и двайсетминути от печенето на пуйката, прибавяме към нея задушеното зеле и запичаме ястието за още 40 - 50 min.

Как да сервираме
Изпечената пуйка украсяваме със сухите чушки, розмарина, домата, нарязан на полумесеци, и резени лимон. Поднасяме с мерло.