Крем карамел

шеф Манчев
шеф Манчев
Крем карамел
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Започваме с приготвянето на карамела. В малък тиган слагаме захарта и водата. Загряваме на средно висока температура и разбъркваме, докато захарта се разтопи. Добавяме маслото и продължаваме, докато придобие карамелен цвят. Разпределяме карамела равномерно на дъното на четири купички за крем карамел и оставяме настрана. Внимателно  разпределяме смлените лешници върху карамела в четирите купички.

    Загряваме фурната на 150° C. В голяма купа разбиваме млякото, сметаната, рома и яйцата, докато сместа стане гладка и равномерна. Изсипваме я върху карамела в купичките. 

    Поставяме купите в дълбока тава за печене и наливаме топла вода, като целта е да покрие около половината от височината на купите. Печем в предварително загрятата фурна за около 40 – 45 min или докато кремът стане готов и стегнат. Изваждаме купите от фурната и оставяме да се охладят на стайна температура за около 15 min.

    Сервираме, като обръщаме купичките с крем карамел върху подходяща чиния и декорираме с лешници.