Верига от любими рецепти
Крем карамел

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

захар захар100 g g
вода вода30 ml ml
прясно мляко прясно мляко120 ml ml
сладкарска сметана сладкарска сметана120 ml ml
ром ром30 ml ml
яйца яйце3 бр. бр.
лешници лешник
(печени смлени)
50 g g
масло масло10 g g

Крем карамел

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(76)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на карамела. В малък тиган слагаме захарта и водата. Загряваме на средно висока температура и разбъркваме, докато захарта се разтопи. Добавяме маслото и продължаваме, докато придобие карамелен цвят. Разпределяме карамела равномерно на дъното на четири купички за крем карамел и оставяме настрана. Внимателно  разпределяме смлените лешници върху карамела в четирите купички.

Загряваме фурната на 150° C. В голяма купа разбиваме млякото, сметаната, рома и яйцата, докато сместа стане гладка и равномерна. Изсипваме я върху карамела в купичките. 

Поставяме купите в дълбока тава за печене и наливаме топла вода, като целта е да покрие около половината от височината на купите. Печем в предварително загрятата фурна за около 40 – 45 min или докато кремът стане готов и стегнат. Изваждаме купите от фурната и оставяме да се охладят на стайна температура за около 15 min.

Сервираме, като обръщаме купичките с крем карамел върху подходяща чиния и декорираме с лешници. 

Купи в Lidl

Немско маслоНемско масло
Немско масло
22.04 - 28.04
-25%
4,89
3,65лв.