Начин на приготвяне
Кипваме сварения нахут в зеленчуковия бульон и доливаме прясното мляко. Пасираме до получаване на хомогенна смес.
Слагаме маслото и овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме граха и връщаме супата на котлона да заври. Ако използваме грах от консерва, са необходими 1 - 2 минути, за да е готов. Ако е замразен или пресен, първо трябва да го сварим и тогава да го добавим към крем супата.
Скилидките чесън настъргваме на ситно ренде, смесваме ги с маста, добавяме сол и пипер и намазваме филийките. Запичеме ги на фурна с горен реотан за 5 - 10 минути.
Интересно: Тази рецепта е по-скоро характерна за съвременната кухня заради техниката на пасирането, но съчетава две много стари култури, употребявани по нашите земи от векове - граха и нахута. Нашите прабаби също са използвали тази „хитрина“ да стриват и счукват зърна на бобови растения, за да получават различен вкус и текстура на някои ястия - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица.