
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЛимонов тарт
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разделяме 1 яйце на белтък и жълтък (използваме белтъка за друго). Нарязваме маслото на кубчета. От маслото, жълтъка, 70 g пудра захар, брашното и солта бързо омесваме гладко тесто, при нужда добавяме 1 - 2 с. л. студена вода. Оставяме тестото на хладно най-малко за 1 h.
Върху малко брашно разточваме тестото на кръг (ок. 32 cm Ø). Покриваме отваряща се отстрани форма с хартия за печене, намазняваме я и разстиламе тестото, като оформяме ръб с височина ок. 3 cm. Надупчваме блата с вилица на много места, покриваме го с хартия за печене и отгоре насипваме варивата (боб, леща, грах, соя) за тежест при печенето. Печем в предварително загрята на 200°C фурна ок. 12 min.
Междувременно измиваме с гореща вода нетретираните с химикали лимони и настъргваме фино кората. Изцеждаме всички лимони и отмерваме 150 ml от сока. Разбъркваме настърганите лимонени кори с крема фреш, сметаната, останалите яйца и останалата пудра захар.
Изваждаме тарта от фурната, намаляме температурата на 150°C. Махаме варивата и хартията за печене. Прибавяме сока от лимоните към яйчения крем и разбъркваме, изсипваме го върху тартения блат и го печем в загрятата фурна ок. 75 min, докато кремът се втвърди. Оставяме тарта да изстине върху кухненска решетка и след това го слагаме на хладно за няколко часа или за цяла нощ. Преди сервиране изваждаме тарта от формата и го гарнираме с малини.