Лимонов тарт

Лимонов тарт
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:50 h

Начин на приготвяне

    Разделяме 1 яйце на белтък и жълтък (използваме белтъка за друго). Нарязваме маслото на кубчета. От маслото, жълтъка, 70 g пудра захар, брашното и солта бързо омесваме гладко тесто, при нужда добавяме 1 - 2 с. л. студена вода. Оставяме тестото на хладно най-малко за 1 h.

    Върху малко брашно разточваме тестото на кръг (ок. 32 cm Ø). Покриваме отваряща се отстрани форма с хартия за печене, намазняваме я и разстиламе тестото, като оформяме ръб с височина ок. 3 cm. Надупчваме блата с вилица на много места, покриваме го с хартия за печене и отгоре насипваме варивата (боб, леща, грах, соя) за тежест при печенето. Печем в предварително загрята на 200°C фурна ок. 12 min.

    Междувременно измиваме с гореща вода нетретираните с химикали лимони и настъргваме фино кората. Изцеждаме всички лимони и отмерваме 150 ml от сока. Разбъркваме настърганите лимонени кори с крема фреш, сметаната, останалите яйца и останалата пудра захар.

    Изваждаме тарта от фурната, намаляме температурата на 150°C. Махаме варивата и хартията за печене. Прибавяме сока от лимоните към яйчения крем и разбъркваме, изсипваме го върху тартения блат и го печем в загрятата фурна ок. 75 min, докато кремът се втвърди. Оставяме тарта да изстине върху кухненска решетка и след това го слагаме на хладно за няколко часа или за цяла нощ. Преди сервиране изваждаме тарта от формата и го гарнираме с малини.