Верига от любими рецепти
Лозови сарми

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кайма кайма
("Стара планина")
200 g g
лозови листа лозови листа30 - 35 бр. бр.
бял ориз бял ориз100 g g
лук лук1 глави глава
моркови морков2
чесън чесън5 скилидки скилидка
олио олио30 ml ml
домати домат2
джоджен джоджен5 - 6 листа лист
краве масло краве масло30 g g
червен пипер червен пипер
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 - 600 ml ml
кисело мляко кисело мляко200 g g
копър копър5 - 7 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Лозови сарми

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(54)

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на ситно, настъргваме морковите и заедно ги запържваме в загрятото олио. Добавяме две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавяме ориза, запържваме за още няколко минути и доливаме 200 ml бульон. Овкусяваме със сол и черен пипер.

След като оризът поеме течността, добавяме маслото и сваляме от котлона. Когато изстине напълно, добавяме каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което объркваме добре. Разстиламе лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко слагаме по една супена или чаена лъжица от плънката. Сармите завиваме, като прехлупваме лозовите листа от двете страни и след това навиваме.

На дъното на дълбока тенджера разстиламе няколко лозови листа и върху тях нареждаме готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покриваме отново с лозови листа, слагаме резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупваме сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Наливаме толкова зеленчуков бульон, че течноста да достига до ръба на чинията. Варим сармите около 30 - 40 минути.

Как да сервираме:
Поднасяме сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко и поръсени със ситно нарязан пресен копър. Като подходящо допълнение сервираме мускат.