Лозови сарми

шеф Манчев
шеф Манчев
Лозови сарми
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме лука на ситно, настъргваме морковите и заедно ги запържваме в загрятото олио. Добавяме две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавяме ориза, запържваме за още няколко минути и доливаме 200 ml бульон. Овкусяваме със сол и черен пипер.

    След като оризът поеме течността, добавяме маслото и сваляме от котлона. Когато изстине напълно, добавяме каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което объркваме добре. Разстиламе лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко слагаме по една супена или чаена лъжица от плънката. Сармите завиваме, като прехлупваме лозовите листа от двете страни и след това навиваме.

    На дъното на дълбока тенджера разстиламе няколко лозови листа и върху тях нареждаме готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покриваме отново с лозови листа, слагаме резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупваме сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Наливаме толкова зеленчуков бульон, че течноста да достига до ръба на чинията. Варим сармите около 30 - 40 минути.

    Как да сервираме:

    Поднасяме сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко и поръсени със ситно нарязан пресен копър. Като подходящо допълнение сервираме мускат.