Мариновани печурки и Хамон Серано

Мариновани печурки и Хамон Серано

ТрудностЛесна
Приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    1. Почисти печурките, нарежи по-големите на половинки или на четвъртинки. Обели лука и го нарежи на фини резени. Обели чесъна и го нарежи на шайби. Запържи го кратко в 6 с.л. горещо олио в голям тиган, извади го и го остави настрана.

    2. Изпържи гъбите от всички страни за около 15 min в горещото чесново олио, като овкусиш със солта и черния пипер. През последните 3 - 5 min на пърженето добави и резените лук. Загаси с 50 ml шери и една ч.л. оцет, подправи и изсипи всичко в купа.

    3. Добави чесъна и останалото олио, разбъркай и остави да изстине. Покрий гъбите и ги остави за 1 - 2 h да се мариноват.

    4. По желание овкуси печурките с още шери и оцет и сервирай с шунката. Подхождат си с бял хляб.

    Съвет: Сервирай със силно испанско червено вино.