Начин на приготвяне
За приготвянето на тестото пресяваме брашното и активираме маята с малко вода, сол и захар. Правим кладенче в брашното, добавяме трите яйца, прясното и киселото мляко и водата. В процеса на месене добавяме малко олио и ако е необходимо - още брашно. Готовото тесто намазваме с олио, покриваме плътно със стреч фолио и оставяме да втасва за около час в предварително загрята на 50° C фурна.
От втасалото тесто оформяме топчета за кръгла питка, нареждаме ги в намаслена кръгла тава и отново връщаме във фурната да втасват за кратко. Без да вадим питката, увеличаваме фурната на 180° C и печем за 35-40 min. Когато питката хване лека коричка, я намазваме с 50 g масло, разбито с един жълтък, и връщаме за доизпичане.
За плънката слагаме свинския джолан в тава с лука и чесъна, доливаме малко вода и печем под алуминиево фолио поне 2 часа в предварително загрята на 180° C
фурна. След това обезкостяваме и накъсваме месото и го слагаме заедно с гъбите, останалото масло и соса от печенето в йенска тенджера. Връщаме го във фурната до готовност на гъбите, за да се изпари излишната вода.
Щом изпечената питка се охлади, издълбаваме средния горен слой. В него изсипваме плънката и заливаме с малко от соса. Връщаме във фурната и печем още 10 min.
Интересно: Традиционният месник се е правел от запечени точени кори, поръсени с вода от варенето на свинска глава. Върху всяка кора се слагали и парчета месо. В Софийско това ястие сееподнасяло за Васильовден (Нова година).