Начин на приготвяне
Разфасоваме заека на 6 части, за да се сготви по-лесно: 2 бутчета, 2 предни крачета, гръдна част с ребра и опашна част. Това става най-лесно, като с остър нож се мине в меката тъкан между костите, където се съединяват ставите.
Режем на едро обелените лук и моркови. В тенджера задушаваме лука в малко олио и добавяме заешкото. Запържваме, докато хване златиста коричка, и добавяме червен пипер, който също запържваме за 1 min. Слагаме морковите, скилидките чесън (цели), подправките и доливаме бульон или вода. Оставяме под похлупак 2 h на умерен огън, като разбъркваме периодично и проверяваме да не изври течността.
Готвим, докато месото лесно може да се отдели от костите. Овкусяваме със сол и пипер. Оставяме да изстине и обезкостяваме.
Намазваме дъното на кръгла тава с масло или свинска мас и поставяме 2 листа кори за баница, които също намазваме с малко мазнината. Тя е важна, защото заешкото месо е по-бедно на мазнини.
Поставяме от накъсаното заешко, намачканите зеленчуци и много малко от соса от печенето. Покриваме с 2 листа кори и повтаряме няколко пъти. Хубаво е да имаме поне 3-4 слоя кори, които да са наредени като за лазаня или баница.
Накрая завършваме с 2 листа кори. Изрязваме излишните краища, които излизат извън тавата, за да придадем на месника кръгла форма.
Мажем отгоре с останалото масло и печем на 180° С за 45 min. Ако горният слой тръгне да прегаря, покриваме с алуминиево фолио.
Преди поднасяне оставяме да изстине за поне 30-40 min, за да не се разпадне при рязане. Поръсваме със самардала или чубрица.