Верига от любими рецепти
Мусака от свинско контрафиле

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

свинско контрафиле свинско контрафиле1 kg kg
моркови морков
(сварени)
5
лук лук2 глави глава
олио олио30 ml ml
ориз ориз300 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон750 ml ml
чесън чесън5 скилидки скилидка
соев сос соев сос80 - 100 ml ml
топено сирене топено сирене100 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
кашкавал кашкавал200 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Мусака от свинско контрафиле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(11)

Начин на приготвяне

Овкусяваме свинското контрафиле със соев сос и чесън, нарязан на кубчета. Нареждаме един слой от пържолките в намазнена тава или йенска тенджера. Отгоре поставяме от сварените моркови, нарязани на кубчета, лука, предварително нарязан на ситно и задушен до златисто в загрятото олио, и от топеното сирене, което или настъргваме, или ако е на триъгълничета, разполовяваме по средата.Така редим мусаката на два или 3 реда в зависимост от големината на съда за печене. Накрая заливаме със сметаната и печем около 35 - 40 минути в загрята на 180°С фурна.

След това отстраняваме похлупака и поръсваме мусаката с настъргания кашкавал, след което я връщаме във фурната за още десетина минути, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист загар.Междувременно сваряваме ориза в зеленчуковия бульон в съотношение 1:2,5. Когато е готов, овкусяваме със сол и черен пипер, правим малки дупчици в съда, в който е сварен, за да излезе парата и да не се слепва.

Поднасяме ориза като канапе, върху което слагаме от мусаката.