Мусака от свинско контрафиле

шеф Манчев
шеф Манчев
Мусака от свинско контрафиле
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Овкусяваме свинското контрафиле със соев сос и чесън, нарязан на кубчета. Нареждаме един слой от пържолките в намазнена тава или йенска тенджера. Отгоре поставяме от сварените моркови, нарязани на кубчета, лука, предварително нарязан на ситно и задушен до златисто в загрятото олио, и от топеното сирене, което или настъргваме, или ако е на триъгълничета, разполовяваме по средата.Така редим мусаката на два или 3 реда в зависимост от големината на съда за печене. Накрая заливаме със сметаната и печем около 35 - 40 минути в загрята на 180°С фурна.

    След това отстраняваме похлупака и поръсваме мусаката с настъргания кашкавал, след което я връщаме във фурната за още десетина минути, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист загар.Междувременно сваряваме ориза в зеленчуковия бульон в съотношение 1:2,5. Когато е готов, овкусяваме със сол и черен пипер, правим малки дупчици в съда, в който е сварен, за да излезе парата и да не се слепва.

    Поднасяме ориза като канапе, върху което слагаме от мусаката.