Обредна погача от Копривщица

Обредна погача от Копривщица

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    В тавичка или дълбока купа изливаме хладкото прясно мляко и натрошаваме в него маята. Добавяме захарта и посипваме с малко брашно. Покриваме кваса и го оставяме да почине на топло.

    В друг дълбок съд изсипваме брашното, разтопеното краве масло, 2 цели яйца и 1 белтък, на който запазваме жълтъка за намазване накрая. Добавяме киселото мляко и разбъркваме добре.

    Сипваме кваса с активиралата се вече мая и объркваме всичко заедно, като при нужда добавяме още брашно, колкото поеме.

    Започваме месенето с ръце. Когато омесим добре, оставяме в тавичка да втаса на топло.

    През това време приготвяме орнаментите за украса на погачата. Изсипваме малко брашно и в средата правим кладенче, в което наливаме малко вода и сол. Започваме да бутаме брашното от страните към средата, докато се получи лепкава смес. От нея оформяме 10 - 12 топчета и няколко тънки дълги рулца.

    Когато питката е втасала, притискаме леко в тавата, за да я оформим, и я намазваме с останалия 1 жълтък. Украсяваме я с орнаментите, като в средата слагаме топчетата, а отстрани - рулцата.

    Печем на 180° С за 30 - 35 min, като след 10 min набождаме с дървено шишче, за излезе въздухът от нея.