Начин на приготвяне
Почистваме ярешкото и го поставяме в дълбока тава.
Шпиковаме го, като правим разрези с нож с дълбочина 2 - 3 сm и във всеки поставяме по скилидка чесън.
Смесваме всички подправки без сумака с настърганата лимонова кора, черен пипер и сол и стриваме добре. Добавяме олио до получаване на гладка каша, с която намазваме ярешкото от всички страни.
Добавяме вода в тавата, така че да покрие ½ от месото и завиваме с алуминиево фолио или капак. Печем 4 h на 160° С и още 30 min без фолио на 180° С.
Разрязваме пърленките по средата и ги запичаме на сух тиган.
Режем доматите на кубчета и смесваме със ситно нарязания магданоз.
Овкусяваме със сол, пипер, лимоновия сок и сумака.
Пърленките мажем с цеденото кисело мляко, поставяме охладеното накъсано месо и завършваме със салата.