Верига от любими рецепти
Оризова салата със скариди по сицилиански

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

ориз ориз150 g g
пресен лук пресен лук1 връзка връзка
зеленчуков бульон зеленчуков бульон
(или вода)
500 ml ml
олио олио2 с.л. с.л.
тиквички тиквичка250 g g
скариди скарида200 g g
целина целина2 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
салати салата
(Романа)
1 бр. бр.
чери домати чери домат100 g g
лимони лимон1 бр. бр.
босилек босилек0,5 връзка връзка
песто песто2 с.л. с.л.
сол сол
люти чушки люта чушка1 бр. бр.

Оризова салата със скариди по сицилиански

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(2)

Начин на приготвяне

Ризотото приготвяме, като нарязваме на ситно пресния лук и го задушаваме в 2 с.л. олио. Добавяме измития ориз и го запържваме, докато стане прозрачен. След това започваме постепенно да прибавяме по малко от топлия зеленчуков бульон, като първо изчакваме течността в тигана да изври и чак тогава доливаме отново. Бъркаме непрекъснато, докато оризът поеме целия бульон и се получи кремообразна смес.

Измиваме тиквичките, разполовяваме ги по дължина и ги режем на тънки филийки. Нарязваме доматите на половинки. Запържваме тиквичките и доматите в 2 с.л. маслиново масло за 2 min, след което вадим от тигана.

Размразяваме скаридите и ги запържваме с още 2 с.л. маслиново масло във все още горещия тиган.

Накъсваме салатата. Смесваме мазнината, лимоновия сок, червеното песто, солта и лютата чушка и овкусяваме салатата, тиквичките и чери доматите. Добавяме ризотото към скаридите и гарнираме с босилек.