Верига от любими рецепти
Основна рецепта за парено тесто

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло50 g g
сол сол2 щипки щипка
брашно брашно150 g g
захар захар1 с.л. с.л.
яйца яйца
(средно големи)
4
хартия за печене хартия за печене

Основна рецепта за парено тесто

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(24)

Начин на приготвяне

1. Кипни маслото със солта в 250 ml вода, докато маслото се разтопи. Смеси брашното и захарта и ги изсипи наведнъж във врящата вода при непрекъснато бъркане и на среден огън. Продължи да бъркаш, докато се оформи топка от тесто и на дъното на тенджерата се образува бял слой. Сложи тестото в купа и го остави 10 min да изстине.

2. Прибавяй яйцата едно по едно към тестото, като енергично разбиваш, докато се получи блестяща, хомогенна смес. Постави тестото в шприц с торбичка и шприцовай формите според рецептата в покрита с хартия за печене тава.

3. Постави най-долу във фурната купа с вряща вода. Над нея постави тавата с фигурите от парено тесто и печи съгласно рецептата. Не отваряй фурната през първите 10 - 15 min на печенето, за да не слегнат.

4. Извади фигурите от фурната, сложи ги върху кухненска решетка и ги остави да изстинат.

Съвети и ноу хау:

1. По време на процеса на приготвяне нишестето в брашното се променя токова много, че при печене тестото не съдържа множество малки пори както обикновено и не се надига, а образува твърда обвивка, която в средата е куха и бухва поради наличието на яйца в сместа.

2. Преди да добавиш яйцата, прехвърли тестото в купа, за да може да поизстине и те да не се пресекат. Яйцата се смесват едно по едно, като се бърка внимателно с движения отдолу нагоре, за да могат добре да се свържат с тестото.

3. Желаните фигури от пареното тесто се оформят с помощта на шприц с торбичка или две лъжици. Оставяй достатъчно място между формите в тавата, защото те доста се увеличават.

4. В началото на печенето дръж вратата на фурната затворена, за да не слегнат формите.

5. Можеш по желание да подсладиш леко пареното тесто (както е показано по-горе) или да го овкусиш пикантно, ако пълнежът също ще е пикантен. Пареното тесто може също така да се фритира в сгорещена мазнина.

6. Печивата от парено тесто трябва по възможност да бъдат прясно приготвени и да се консумират скоро, тъй като омекват бързо. Може да се замразят, ако нямат пълнеж. Ако са омекнали, може да се запекат повторно за кратко в загрята фурна (също без пълнеж).